Debatt

Uselt att ställa social välfärd mot humanism

Dennis Andersson ,
Det finns en avgörande orsak till att människor flyr, skriver Dennis Andersson, Kommunistiska partiet – krig.
Foto:Drago Prvulovic/TT
Det finns en avgörande orsak till att människor flyr, skriver Dennis Andersson, Kommunistiska partiet – krig.

För en tid sedan fick jag ett flygblad från SD som ville att jag skulle skriva en insändare om flyktingarna som kommer till Sverige. Så det gör jag nu men det blir kanske inte riktigt som de hade tänkte sig.

Jag är upprörd inte bara nu utan även tidigare över USA:s och NATO:s rättsvidriga och brutala krig världen över. Något jag tidigare också skrivit inlägg om. För till skillnad från SD, ställer jag mig frågan varför människor flyr? För om inte den frågan ställs verkar det som om människor kommer som av en naturlag. Det är det inte, utan det finns en avgörande orsak - krigen.

Tyvärr har inte SD och majoriteten i riksdagen några invändningar varken nu eller då emot den USA-ledda invasionen av Irak. Sveriges aktiva inblandning med stridande soldater i Afghanistan eller när vi sände spaningsplan till Libyen när det landet skulle bombas sönder och samman. Inte heller några invändningar när Syrien skulle bombas sönder och att svenska biståndspengar gick till al-qaidas allierade i Syrien. Det finns fler krigskonflikter världen över och ser vi på varifrån flyktingarna kommer vet jag att man varken behöver vara forskare eller högutbildad för att se att de kommer ifrån länder där krigen härjar som värst.

Så låt de skyldiga till krigen betala och ställ dem inför rätta! Hur är det möjligt att Tony Blair nyligen kunde gå ut och medge att det inte fanns grunder/bevis till anfallskriget mot Irak utan att bli fängslad? USA och Storbritannien hade inga bevis utan ljög för välden. I denna hemska oförrätt och slaktandet av Irak och dess folk ser i alla fall jag grogrunden för IS. Ställ krigshetsarna inför rätta och kräv att de betalar tillbaka varenda krona och återbygger allt. Töm fickorna på dem som skor sig på krig och tvinga framförallt USA och NATO att betala.

När väl detta är sagt kommer vi in i nästa del och detta gäller de riksdagspartier som kommit överens i flyktingöverenskommelsen. För nu när vi vet vem som borde stå till svars för och betala för flyktingkrisen i världen och i Sverige ser vi att det i stället är vanligt folk som är emot både NATO och krigen som skall tvingas betala. Detta genom att allt flyktingmottagande skall finansieras inom budget men inte nog med det, kollektivavtal och anställningstrygghet skall inte gälla för nyanlända.

Som alla vet har välfärden försämras, det finns inga bostäder och inga jobb. Sedan svensk politik EU-anpassades har den nyliberala politiken försämrat skola, vård och omsorg markant och skapat gräddfiler och skattelättnader för att rika och välbärgade skall få ihop sitt livspussel.

När regeringen i detta läge med stora ekonomiska orättvisor och social oro säger att flyktingmottagande fullt ut skall finansieras genom utgiftsminskningar i statsbudgeten undrar i alla fall jag hur de tänker? Skall vi välja mellan kvalité i sjukvården mot flyktingmottagande? Detta är uselt och fegt, att ställa social välfärd mot humanism.

Därför säger jag att kommunerna som Trelleborg måste kompenseras fullt ut. Att Sverige tar hem sina soldater från Afghanistan och avbryter allt samarbete med krigssammanslutningen NATO. I stället för att de som har minst skall betala genom social nedrustning och sned konkurrens om jobben genom slopade krav på kollektivavtalslöner, låt dem som har mest betala. Där finns pengar att hämta. Börja med att förstaliga asylmottagandet och stoppa miljarderna som rullar in på Bert Karlssons, Wallenbergs och andra tjuvars konton.