Annons

Tyska språket är absolut viktigast att prioritera.

De tyska handelsmän från Hansan som under medeltiden kom seglande till Trelleborg för att byta salt mot sill hade förmodligen mycket god chans att stöta på en tysktalande trelleborgare.
Debatt • Publicerad 20 november 2013
Skribenterna menar att den största nyttan svenska elever har av att läsa spanska är för att beställa öl och solstol på Costa del Sols stränder.
Skribenterna menar att den största nyttan svenska elever har av att läsa spanska är för att beställa öl och solstol på Costa del Sols stränder.Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT

Så är det inte för den tysk som i dag lockas in på Algatan. Bara 17 procent av svenska elever läser tyska i årskurs 9. Det är allvarligt, eftersom Tyskland är och förblir vår viktigaste handelspartner även om sillhandeln har upphört. I början av året inledde också tyska arbetsförmedlingar en kampanj för att locka ungdomar i Skåne till att arbeta i Tyskland. Grundkravet är att de kan tyska. Men det kan således alltför få. Långt fler är de, 38 procent, som slentrianmässigt väljer det språk som talas i det krisande Spanien, där språkkunskaper mestadels kommer till nytta för att beställa öl och solstol på Costa del Sols stränder. Och efter den senaste finalen i Champions League är det dessutom fastställt att den bästa fotbollen spelas i Tyskland.

Vi vill stärka tyskämnet genom att erbjuda spanska och franska endast på Liljeborgskolan, medan samtliga skolenheter i Trelleborgs tätort ska erbjuda tyska. Det blir alltså fråga om en positiv särbehandling av tyska. För dem som inte väljer detta språk kommer det därför ett par morgnar att krävas förflyttning ett par kilometer.

Annons

På detta sätt kommer det endast vara de som är genuint intresserade som kommer att välja de språkämnen som är samhällsekonomiskt mindre motiverade. Bland medelstora företag generellt säger hela 44 procent att tyska språket är absolut viktigast att prioritera.

Vi föreslår också att det ska anställas en tysk infödd lärare som ska ambulera på Trelleborgs skolor för att ge autenticitet till undervisningen. Att få möjlighet att kommunicera på riktigt med en infödd kommer att vara starkt motivationshöjande för eleverna.

Men våra ungdomar är också känsliga för ekonomiska incitament. Därför föreslår vi att varje elev som genomför steg 2 i årskurs nio med godkänt resultat belönas med 1 000 kronor. Och varje gymnasieelev som slutför steg 5 på gymnasiet tilldelas 5 000 kronor.

Men ovanstående satsningar måste ackompanjeras av ett systematiskt arbete från kommunledningen för att underlätta samarbetet mellan skola och näringslivet i Sverige och Tyskland. Den geografiska närheten måste utnyttjas och främjas mer påtagligt, inte minst när det gäller besöksnäringen. Med en målmedveten satsning på alla plan finns det hopp om att tyskan i Sverige kan återges en del av sin forna ställning som handels- och kulturspråk.

Nilla Olsson
Bengt Gunnarsson och Lars Hemzelius, Söderslättspartiets ambassadörer för Anderslöv respektive Klagstorp
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons