Annons

Tydlig signal mot kvinnokränkning

Under 2012 anmäldes över 3 600 fall av kvinnomisshandel i Skåne. Mörkertalet bland de kvinnor som inte vågar anmäla tros också fortsatt vara stort. Våldet mot kvinnor blir i dag grövre och kryper allt längre ned i åldrarna. Den moderatledda Alliansen presenterade redan 2007 en nationell handlingsplan för att tydligare kunna möta våld som riktar sig mot kvinnor.
Debatt • Publicerad 15 april 2013

Insatserna utgår ifrån sex olika områden: ökat skydd och stöd till våldsutsatta, stärkt förebyggande arbete, stärkt kvalitet och effektivitet i rättsväsendet, utveckling av insatser riktade till våldsutövare, ökad samverkan mellan myndigheter och ökade kunskaper för att tydligare kunna förebygga, utreda och beivra våld mot kvinnor. I vårt Sverige ska alltid en kvinna som utsatts för våld bemötas med värdighet, respekt och konkret hjälp.

För att underlätta arbetet med att förebygga våld i nära relationer krävs det samtidigt att det straffrättsliga skyddet är starkt och vida omfattande.

Annons

Alliansen har därför tagit fram en ny proposition som träder i kraft 1 juli och innebär att bland annat grov kvinnofridskränkning även ska omfatta brottstyper såsom skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud. I dag fokuserar den nuvarande lagstiftningen främst på brott som rör kränkningar av den enskildes personliga frihet, hälsa och sexualitet. Via utvidgningen höjs också minimistraffet ifrån sex månaders fängelse till nio månader.

Fridkränkningsutredningen som lades fram i januari ligger till grund för vårt förslag om att skärpa lagstiftningen och är ytterligare en tydlig signal om att samhället inte accepterar hot, våld och kränkningar i nära relationer.

De kränkningar som sker inom hemmets väggar måste bättre kunna beivras.

Den som kränker en annan människa måste få sitt straff. Därför vill vi framöver fortsätta se över straffskalorna, sätta brottsoffret i centrum och införa tydligare kontroller avbesöksförbud. Ingen ska behöva känna oro eller tvingas gå omvägar på väg hem. Alla ska kunna gå oantastade på gator och torg. Det är en grundläggande trygghet för alla människor i samhället. Och det är samhällets skyldighet att leverera.

Martin Falkenby
Boriana Åberg, Riksdagsledamot för södra Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons