Annons

Tvinga inte alla att läsa spanska, franska eller tyska

För många av våra elever räcker det med goda kunskaper i svenska och engelska.
Debatt • Publicerad 26 maj 2014

Och ändå ska alla helst tvingas på ett andra främmande språk, eftersom EU anser det. Detta är ett förmynderi och felbehandling för den tredjedel av eleverna, inte minst pojkar som har ofantligt större nytta av att ägna sig åt mera praktiskt inriktad verksamhet. Därför föreslår vi att det inrättas särskilda grenar i språkvalet; svenska med teknisk inriktning, svenska med konsumentkunskapsinriktning samt svenska med bildinriktning. Det finns exempelvis stora skaror av pojkar som är bra mycket mer betjänta av att arbeta med manualer i mekanik och elektronik än att plågas med att öva in spansk och fransk grammatik. För att skapa ekonomiska förutsättningar för en ökad valfrihet koncentreras svenskinriktningarna till tre olika skolor i centralorten.

De tio meritpoäng som eleven går miste om genom att välja bort spanskan eller franskan kompenseras med råge av att mer arbeta kan ägnas åt det svenska språket något som indirekt höjer resultaten i alla andra ämnen.

Det finns dessutom en kategori av språkbegåvade elever som vill förkovra sig i engelska men som saknar intresse för att lära sig ytterligare ett språk. Dessa ungdomar ska på liknande sätt få möjlighet att specialisera sig på engelska vid en av centralortens skolor.

Nilla Olsson
Rolf Andersson, Bengt Gunnarsson, Lars Hemzelius, Söderslättspartiets utbildningsgrupp
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons