Annons

Två tydliga alternativ

Allians för Sverige vill fortsätta arbetet med skattelättnader som underlättar för fler att komma tillbaka till arbete. Det skriver fyra skånska borgerliga riksdagsledamöter inför valet i år och menar att de politiska alternativen aldrig varit så tydliga.
Debatt • Publicerad 19 mars 2010
”Genom jobbskatteavdraget har en sjuksköterska fått drygt en extra månadslön om året.”
”Genom jobbskatteavdraget har en sjuksköterska fått drygt en extra månadslön om året.”Foto: 
Foto: 

När Allians för Sverige bildades var den viktigaste uppgiften att minska utanförskapet. Vi såg hur fler och fler fastnade i bidragsberoende. Kvinnors löner och företagande hämmades genom stopplagar för entreprenörskap inom vården. Utbildning lönade sig dåligt för unga och förtidspension var en täckmantel för arbetslöshet.

Vi vill se en arbetsmarknad där alla får plats och kan bidra efter egen förmåga. Därför har vi halverat arbetsgivaravgifterna för unga och gjort det mer lönsamt att anställa personer som varit långtidsarbetslösa eller sjukskrivna. Instegsjobben gör att nyanlända kan kombinera jobb och språkstudier.

Annons

Genom jobbskatteavdraget har en sjuksköterska fått drygt en extra månadslön om året. Den disponibla inkomsten har ökat mer än dubbelt så mycket för dem med lägst inkomster jämfört med dem som tjänar allra mest. För första gången på länge väljer också fler kvinnor än män att arbeta mer och kan på det sättet öka sina inkomster. Jobbskatteavdragets utformning minskar klyftorna utan att minska drivkrafterna till arbete.

Allians för Sverige vill fortsätta arbetet med skattelättnader som underlättar för fler att komma tillbaka till arbete. Det skapar också resurser för att satsa på välfärden och sänkt skatt för pensionärer. Vi vill även stärka förutsättningarna för entreprenörskap så att fler företag kan startas för fler nya jobb.

I vänsterns Sverige är botemedlet mot klyftor högre bidrag för dem som inte har ett arbete att gå till och mindre i plånboken för de som jobbar. En sådan ekonomisk politik jämnar ut klyftorna i kronor och ören. Men den minskar också drivkrafterna för arbete och ökar utslagningen från arbetsmarknaden. Resultatet är att fler människor fastnar i ett bidragsberoende.

Under mandatperioden har vi öppnat upp för en helt ny marknad genom avdraget för hushållsnära tjänster. Det banade väg för tusentals människor att starta företag och få anställningar i en sektor som tidigare inte fanns eller utfördes svart. Merparten av dessa arbeten har gått till dem som stått längst ifrån arbetsmarknaden. Denna sektor vill vänstern kassera. Vi vill bygga ut den.

Finanskrisen har drabbat vårt exportberoende land hårt, men Sverige har ändå klarat sig bättre än många andra länder ekonomiskt. Vi har inte stora budgetunderskott och inga stora nedskärningar i skola, vård och omsorg har behövts. Även om läget på arbetsmarknaden är svårt finns det nu tecken på att antalet lediga jobb växer på nytt.

Om vänstern hade fått styra under denna finanskris hade arbetslösheten varit högre och vi hade haft stora hål i statskassan. Vänsterblocket vill höja skatterna för dem som arbetar så att det lönar sig mindre. Miljöpartiet vill höja bensinskatten med två kronor per liter. Socialdemokraterna vill dubbla arbetsgivaravgiften för unga så att det blir dyrare att anställa dem. Allt detta drabbar dem med lägst inkomster mest.

Aldrig har alternativen varit så tydliga som nu. I vänsterns Sverige ska det löna sig att gå på bidrag. I vårt Sverige lägger vi i stället kraften på att stötta människor på vägen tillbaka till egen försörjning.

Vårt arbete har bara börjat. Vi vill, och vi kan, skapa ett Sverige där alla får en plats på arbetsmarknaden, där det lönar sig att studera och arbeta. Allas förmågor ska tas tillvara oavsett ålder, kön, ursprung eller handikapp. Det är ett inkluderande och varmt samhälle.

Johan Linander (C)

Christine Jönsson (M)

Annons

Ulf Nilsson (FP)

Otto von Arnold (KD)

skånska riksdagsledamöter

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons