Annons

Två av Söderslättspartiets hjärtefrågor

En 58-årig undersköterska – ett levande exempel på hur 40 års brinnande intresse för att vårda sliter ut en kropp.
Debatt • Publicerad 6 september 2014
Gemensamma måltider kan skapa större gemenskap och trivsel om det finns personalresurser att sitta med, skriver Ann-Christin Dahlgren, Söderslättspartiet.
Gemensamma måltider kan skapa större gemenskap och trivsel om det finns personalresurser att sitta med, skriver Ann-Christin Dahlgren, Söderslättspartiet.Foto: Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Med Söderslättspartiet ser jag möjligheten att bidra till en förändring. Många människor känner eller upplever hur allt blir sämre. Vi får ständigt höra att det inte finns pengar att upprätthålla äldrevård och sjukvård på en nivå där de som byggt vårt land känner trygghet och värdering. Söderslättspartiets politik sätter människan och ett värdigt liv i centrum och det omfattar både de som vårdas och de som vårdar.

Vart tog respekten för våra äldre och sjuka och rätten till ett värdigt och meningsfullt liv vägen?

Annons

Alla som är i behov av vård och omsorg ska få en väl fungerande service präglad av kvalitet och respekt. Det kan vi åstadkomma genom att skapa en större delaktighet och inflytande i vardagsinnehållet - höja känslan av livskvalitet.

Schemalagda och regelbundna aktiviteter är en väg. Pigga och vitala pensionärer skulle kunna fungera som kontaktpersoner likt kontaktmannaskap inom LSS. Någon timme i veckan som ger lite guldkant i tillvaron för båda och en liten slant i börsen. Vi måste arbeta för att upplevelsen av trygghet och harmoni ska ökas och säkerställas. Kontinuitet i bemötandet på boendet eller i hemmet är viktigt. Att få möta ett känt ansikte när jag kommer hem från en sjukhusvistelse skapar trygghet.

Inflytandet över själva måltiderna bör ökas. Många äldre drabbas av sömnsvårigheter och depressioner som en följd av felaktigt näringsintag. Gemensamma måltider kan skapa större gemenskap och trivsel om det finns personalresurser att sitta med. Varm god mat ger aptit och ett korrekt näringsinnehåll.

Läkemedelshantering och medicinöversyner är viktigt. Jag har sett många exempel på ett nytt liv när felaktig eller slentrianmässig medicinering upphör.

Musik, sång och dans är ypperliga medel att skapa glädjestunder, harmoni och livskvalitet. Det är inte svårt men det handlar om att tänka kvalitet i planering, i rutiner, aktiviteter och bemötande.

Söderslättspartiets boendepolitik omfattar såväl seniorboende som trygghetsboende väl spridda i kommunen. Dessa boendeformer främjar sociala aktiviteter och ger mindre efterfrågan av alltför tidigt särskilt boende. Dessutom lever våra äldre ett lyckligare liv med bättre fysisk och mental hälsa.

Vad gör vi för att höja respekten och statusen för alla som arbetar inom vården och för att stimulera och attrahera unga människor till att söka sig till dessa yrken?

Söderslättspartiet vill arbeta för mer resurser till vård och omsorg. Utbildningsmöjligheter och förutsättningar för högre motivation måste finnas för de som har den ansvarsfulla rollen att skapa en god tillvaro på ålderns höst eller vid andra vårdbehov.

Vi anser också att respekten och statusen för anställda inom vården måste höjas och stimuleras. Detta gör vi dels genom att förändra arbetsvillkor, schemaläggning och inte minst se över lönesättningen. Aktiv friskvård ska vara en självklarhet för att motverka arbetsskador och förslitning. Vi ska också anpassa utbildningsprogram för den som känner för ett karriärsteg och bygga på sin praktiska kunskap med lämplig teoretisk kompetens.

Vi tror på att utbildning och motivation bidrar till bättre självförtroende, människor växer i sina yrkesroller. Dessa människor har ju valt denna yrkesgren för att de vill arbeta med vård och omsorg, något som var och en av oss ofrånkomligen kommer att behöva. Då vill Söderslättspartiet att de upplever stolthet när de går till sitt arbete. Ett arbete som ska vara både intressant, socialt och lärorikt.

Annons

Målsättningar, tydliga kvalitetskrav och regelbunden uppföljning av vårdprogrammen i hemmet eller på boendet stödjer och hjälper alla att göra rätt saker.

Sammanfattningsvis, dagens kostnadsjakt är förödande. Den skapar stor förvirring och det sker på bekostnad av vårdtagarnas trygghet. Vi vill lyssna på vårdtagarnas, de anhörigas och personalens erfarenheter i stället för att som nu det fattas beslut över deras huvuden.

Våra äldre, sjuka och nära och kära ställer inga stora krav. Deras tankar är enkla att tillmötesgå bara vi lyssnar. Det är enbart en mänsklig rättighet att bli hörd, känna trygghet och ha en bra tillvaro i livet när vi blir äldre, sjuka eller omsorgstagare av annat skäl.

Söderslättspartiet lyssnar och vi gör din röst hörd. Tänk på det den 14 september.

Nilla Olsson
Ann-Christin Dahlgren, Söderslättspartiet
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons