Trygga och säkra pensioner utan behov av privata tillägg

Färre har de saker blivit som jag är stolt över med vårt land, desto fler har de blivit över vilka jag skäms.
Debatt • Publicerad 19 februari 2014

Jag skäms över att ungefär två miljoner svenska pensionärer i januari fick meddelande om att deras pensioner sänks. Problemet stavas det nya pensionssystemet. Lägg märke till att pensionsbromsen skapar en sänkning trots att regeringen har sänkt skatten lite grann för pensionärerna.

Inte för att ATP-systemet var rättvist eller gav höga pensioner. Men i dag går det inte att leva på pensionen och värst är det för kvinnor. Över en tredjedel av pensionärerna, trots bostadstillägg, lever på under 10 800 kronor före skatt. ATP-systemet gav cirka 60-70 procent av slutlönen. Dagens system har sänkt dessa nivåer ner mot 50 procent, och nu med den påslagna bromsen går vi ner mot 40 procent.

Detta med pensionerna är en samhällsfråga, inte endast en fråga för dagens pensionärer, utan för alla. Vi som arbetar i dag kan se hur våra pensionsrätter sjunker i värde i det så förhatliga orange kuvertet.

När Göran Persson lade om pensionssystemet var hela tanken att pensionerna skulle sänkas. I det nyliberala Sverige ska samhällsansvaret stå tillbaka för den individuella friheten, som det så vackert heter. Du ska själv välja pensionsfond och själv ta ansvar för om du lyckas leva på din pension eller inte. Fastän antalet pensionärer blivit större, så har kostnaden för pensionssystemet inte ökat. Det betyder ju att fler skall dela på mindre, och för vissa blev det inte mycket kvar. Solidariska pensioner finns det ingen plats för i det nyliberala Sverige.

Vi i Kommunistiska Partiet vill införa ett pensionssystem likt ATP, med trygga och säkra pensioner där det inte finns behov av några privata tillägg. Vi tror att vi inte är ensamma om den viljan, men vi vet också att det kommer att krävas kamp, en lång kamp, om vi skall få till en sådan pensionsuppgörelse. Kanske lika lång och hård som den som var om ATP. För en allmän och bra pension för alla står emot EU:s, majoriteten av riksdagspartiernas och Wallenbergfamiljens intressen och politik.

På vägen till ett rättvist pensionssystem reser vi följande konkreta krav:

*Avskaffa pensionsbromsen och återbetala de pengar som bromsen hittills kostat! Löftet var tydligt och den skulle bara slå till i akuta krislägen. Som det är nu är den permanent påslagen (spås vara det till minst 2018 kanske längre). Exempelvis kan dagens beräkningsunderlag på 93 procent höjas till 100 procent, vilket skulle tillföra 32 nya miljarder varje år.

*Återbetala de 258 miljarder kronor som Göran Persson tog från AP-fonderna! Löftet då var att det nya systemet var så stabilt även utan de pengarna. Är inte det kriminellt så vet jag inte vad som vore.

*Avskaffa PPM-systemet nu! Våra pensionspengar skall det inte spekuleras med och om de skulle överföras till den allmänna skulle det lätta på pensionsbromsen också. Denna åsikt delar vi med Sveriges ledande pensionärsorganisationer.

Det finns ingen tid att förlora; rädda den allmänna pensionen. Vi menar att oberoende av kön, arbete och klasstillhörighet ska Sverige erbjuda våra äldre en värdig avslutning på livet. Allt tal om höjd pensionsålder är ett hån mot framförallt arbetare som slits ut och endast i undantagsfall orkar arbeta 100 procent fram till 65 år. Men höjd pensionsålder är också ett hån mot alla ungdomar som inget annat vill än att komma ut och arbeta. Inför en solidarisk pension värdig att leva på som vi kan vara stolta över!

Dennis Andersson,

Kommunistiska Partiet

Nilla Olsson
Skånemedia
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.