Annons

Tro/hopp eller vetande/verklighet

Skjutningar och sprängningar fortsätter med en topp just nu.
Publicerad 6 februari 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
(S) hoppades att ”Sluta skjut” var lösningen på gängkriminaliteten. Metoden prövades i Malmö men hade ingen effekt, skriver Sten Levander.Foto: Caisa Rasmussen/TT

(S) hoppades att ”Sluta skjut” var lösningen. Metoden prövades i Malmö men hade ingen effekt. Hoppet är dock det sista som lämnar de troende. Polisledningen, regeringens expertorgan BRå och justitieministern var lyriska – nu ska metoden införas nationellt. Den kriminologiska vetenskapens röst i Sverige är svag – annars borde man protesterat och protesterna påverkat politiken. Tidö-regeringen sägs nu vilja ge pengar till fortsatt ”Sluta skjut”-verksamhet. Hoppet lever. Verkligheten struntar man i, precis som (S)-regeringen.

I tidig pubertet blir pojkar tillräckligt fysiskt starka och intellektuellt välutvecklade för samhällsfarlig kriminalitet. De, av vilka åtskilliga är morddömda, hanteras av Statens Institutionsstyrelse (SIS) som driver gamla nedrustade ungdomsvårdsskolor och ungdomsfängelser. Därifrån rymmer man. Låsta avdelningar omges av villastaket. Eftervården sköts av socialtjänsten. De anställda har aldrig fått undervisning om kriminologi och kriminellas psykiska störningar. Problemen har utretts i en dagsfärsk rapport och verksamheten underkänts (T. Pettersson). Samma utredning publicerades 1964 och gick rakt i regeringens papperskorg. Hur blir det den här gången?

Annons

Tidö-partierna kraftsamlar – en ”expertgrupp” utan experter (bara politiker och myndighets­chefer) har haft ett första sammanträde. Nu ska det samverkas. Men vad ska man göra? Man borde givetvis angripa orsakerna till kriminalitet. Om dessa är olika myndigheter djupt oeniga.

”Man borde givetvis angripa orsakerna till kriminalitet.”
Sten Levander, professor Maglarpsakademin

Till slut pratar man om tidiga förebyggande insatser. Pratar. Man nämner aldrig det självklara: att processen fram till allvarlig kriminalitet startar med psykiskt störda föräldrar som inte får hjälp varken med egna problem eller sönernas psykiatri. Forskningen är entydig: tidiga insatser enligt folkhälsomodell där psykiatrin finns med fungerar. Utan psykiatri är det pengar i sjön.

Socialtjänst-Skola-Polis-Fritid (SSPF) är ett mantra för brottspreventionens aktörer. Sedan 1965 nämns inte psykiatrin när man pratar prevention, senast Strömmer upprepade gånger i TV. Vad säger Brottsförebyggande rådet som ska kunskapsförsörja regeringen. SSPF förstås. Vet de inte bättre eller vågar de inte bita den hand som föder dem?

Sten Levander, professor Maglarpsakademin

Annons
Annons
Annons
Annons