Annons

Triss i tråkigheter

Vellinges kommunstyrelse har fattat tre beslut som många medborgare kommer märka effekterna av.
Publicerad 18 september 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Spa-hotellet spurtar vidare trots valresultat och olika risker, skriver Håkan Wretsell och Henrik Thorsell (L): Bilden är en skiss över Petter Stordalens planerade hotell Näset Falsterbo Naturum Foto: Vellinge kommun.
Spa-hotellet spurtar vidare trots valresultat och olika risker, skriver Håkan Wretsell och Henrik Thorsell (L): Bilden är en skiss över Petter Stordalens planerade hotell Näset Falsterbo Naturum Foto: Vellinge kommun.

Kritiken var klar och tydlig under senaste kommunstyrelsemötet. Moderaterna och Centern visade igen att miljön, naturen och vellingeborna har låg prioritet.

Avgifter och taxor skall höjas, något som drabbar alla. Under flera år har stora vinster skapats, vellingeborna har betalat för hög skatt utan ”återbäring”. I sämre tider tackar man genom att höja avgifter och taxor. I stället borde det sparas där medborgarna inte tar skada och satsas på välfärden där det är motiverat. Vi Liberaler och Kristdemokrater kräver att avgifter och taxor fryses 2024.

”Under flera år har stora vinster skapats, vellingeborna har betalat för hög skatt utan ”återbäring”.”
Håkan Wretsell (KD) och Henrik Thorsell (L)
Annons

Vellinges karaktär fortsätter förändras i grunden. Utbyggnaden av östra Höllviken intensifieras och Östra Grevies bykänsla skall försvinna. Länsstyrelsen, LRF, FNF och vissa politiker vill att natur och bördig jordbruksmark väger tyngre än tillväxt och vinstintressen. I kommunen finns riksintressant natur och värdefull, oersättlig jordbruksmark. Att Höllviken riskerar att få en ”Staffanstorp 2.0”-stämpel tycks inte bekymra centerpolitiker eller moderater. Vi Kristdemokrater och Liberaler sade nej till planerna.

Spa-hotellet spurtar vidare trots valresultat och olika risker. Vinnarteamet, som fick 18 procent ”rabatt”, menar att enorma mängder energi kommer förbrukas, samtidigt skall kemikalier och matavfall hanteras. Vatten är en utmaning, samtidigt förväntas kommunen stå för utbyggnad av infrastruktur, gator, VA, belysning, etc. Risker inom ekonomi, natur och hållbarhet kan detaljplaner inte hantera. Vi vill att en oberoende hållbarhetsanalys belyser riskerna. Det beslutade Moderaterna och Centern emot, i stället skall vellingeborna ta riskerna. Därför säger vi återigen ”Nej till hotellet”!

L och KD anser att de tre besluten var fel, de innebär ökade kostnader och potentiella risker för vellingeborna. Vi vill i stället att vellingebornas resurser hanteras med respekt!

Håkan Wretsell, gruppledare Kristdemokraterna Vellinge

Henrik Thorsell, gruppledare Liberalerna Vellinge

Annons
Annons
Annons
Annons