Annons

Trelleborgs kommuns medarbetare skall inte vara angivare och anmäla papperslösa

Regeringen går nu vidare med den oerhört kritiserade punkten i Tidöavtalet om att ålägga offentligt anställd personal att ange papperslösa flyktingar.
Publicerad 4 september 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi får inte skapa ett samhälle där barn går miste om sin utbildning om föräldrar inte vågar sända dem till skolan, skriver Ola Olsson (C).
Vi får inte skapa ett samhälle där barn går miste om sin utbildning om föräldrar inte vågar sända dem till skolan, skriver Ola Olsson (C).Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Lagförslaget om informationsplikt går stick i stäv med inte bara gällande lagstiftning utan också den yrkesetik som omger all personal i skola, vård och omsorg.

Trots tidigare löften ifrån Liberalerna är det inte längre tal om några på förhand givna undantag utan tillsammans med de andra regeringspartierna lägger man i stället grunden för ett nytt angiverisamhälle.

Annons

Vårt samhälle bygger på förtroende och tillit. En kommuns olika tjänster och funktioner bygger på tillit och respekt mellan de offentliga och medborgarna. En lagstiftning med anmälningsplikt skapar inte trygghet utan snarare både misstänksamhet och osäkerhet.

”Vårt samhälle bygger på förtroende och tillit.”
Ola Olsson, gruppledare för Centerpartiet i Trelleborg

En elev ska alltid kunna lita på sin lärare, på alla olika yrkesgrupper de möter i sin skola. Det är viktigt att skolbarnen känner sig trygga och det ska råda lugn och ro.

Enligt skollagen ska alla elever tillförsäkras en trygg och stödjande skolmiljö som tillser barnens rättigheter. Vi får inte skapa ett samhälle där barn går miste om sin utbildning om föräldrar inte vågar sända dem till skolan och där sjuka blir utan behandling eftersom de inte vågar gå till vårdcentralen. Jakten på papperslösa kan också innebära att gravida väljer att föda hemma eftersom man inte vågar vara på sjukhuset.

Vi behöver mer personal inom skola, vård och omsorg och detta lagförslag kan också innebära att man skrämmer bort personal från dessa viktiga yrken.

För oss centerpartister som fortfarande tror på den liberala demokratin är en angiverilagstiftning helt fel väg att gå. Det skuggsamhälle man avser sig vilja bekämpa kommer att bli mörkare och lagen om informationsplikt är en säker väg mot ett hårdare samhälle. Det är inte den framtidsvision vi i Centerpartiet har och det är inte det samhälle Centerpartiet tror på och vill verka för.

Sammanfattningsvis: Vårdpersonal ska vårda, omsorgspersonal ska skydda och lärare skall undervisa. Centerpartiet kommer därför aldrig att kräva att våra kommunala medarbetare anger våra medmänniskor.

Ola Olsson, gruppledare för Centerpartiet i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons