Annons

Trelleborgarna måste bli fler

För några dagar sedan kunde vi här i Trelleborgs Allehanda läsa att prisökningen på bostäder i Trelleborg detta året varit anmärkningsvärt stor.
Debatt • Publicerad 6 augusti 2014
Det byggs för få bostäder i Trelleborg, anser Torbjörn Karlsson (S).
Det byggs för få bostäder i Trelleborg, anser Torbjörn Karlsson (S).Foto: Foto: Claes Nyberg

Som exempel togs ökningar för villor med sju procent och bostadsrätter med fem procent under senaste kvartalet. Ett flertal faktorer spelar förstås in i sammanhanget till varför ökningen blivit så dramatisk, några av dem nämns i artikeln.

En faktor som inte nämns är det faktum att det de senaste åren byggts väldigt lite i Trelleborg. Efterfrågan på en bostad i Trelleborg är stor men det är uppenbart att kommunledningen inte tar tillfället i akt att möta behovet med hjälp av fler bostäder. Vi kan också konstatera att antalet invånare de senaste åren inte ökar i den takt som är målet för Trelleborg. Målet om att ha 50 000 invånare 2025 tycks allt mer svårt att nå. I fjol var flyttnettot, det vill säga antalet inflyttade minus antalet utflyttade, 202 personer men det behövs närmare 500 i snitt per år för att nå målet.

Annons

Vad kan då göras för att vi ska bli fler Trelleborgare? En viktig faktor är att kommunen ska se till att det finns färdiga detaljplaner så att byggande snabbt kan komma igång när bostadsföretag visar intresse. Enligt oss socialdemokrater finns det mer att göra på denna punkt från kommunledningens sida. Det måste finnas en beredskap för att möta efterfrågan och bra kontakter med både stora och små bostadsföretag. Kommunens eget bostadsföretag, Trelleborgshem, måste också bygga mer än vad som varit fallet de senaste åren.

Vår ambition är bland annat att se till att det byggs mer genom nya lägenheter i centrum, där möjligheter till förtätning är stora, och att fler villor och radhus byggs på Västervång.

Vi socialdemokrater lovar att se till att växeln läggs i när vi får förtroendet att leda kommunen efter höstens val så att Trelleborg kommer framåt. Framåt för fler bostäder, fler invånare och en välmående kommun.

Anna Töörn
Torbjörn Karlsson, förstanamn för socialdemokraterna på nya kommunfullmäktigelistan
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons