Trelleborg skulle haft pågatåg redan från starten

Ledande folkpartister från Trelleborg kräver nu pågatågsförbindelse till Malmö central från och med sommaren 2010.
Debatt • Publicerad 27 augusti 2009

Trelleborg har sedan pågatågstrafiken startade för si så där 25 år sedan haft bästa förutsättningarna för denna trafik. Elektrifierad järnväg, moderna spår med betongslipers, stationsbyggnad.

Men den dåvarande social­demokratiska ledningen ville inte ha pågatåg till staden, ett stort busstorg byggdes och trelleborgarna skulle minsann åka buss, det vill säga de som hade fräckheten att jobba på annan ort.

Förutsättningarna för pågatåg till Trelleborg har varit mycket gynnsamma de senaste 25 åren.

Ystad fick sin bana kraftigt upprustad med nya räls, slipers, tre nya mötes­stationer samt elektrifiering (vilket Trelleborgsbanan har haft hela tiden). År 2003 invigdes pågatågen mellan Ystad och Simrishamn. Banan blev elektrifierad och antalet resenärer mellan Simrishamn–Tomelilla är max 10 (tio) dagtid. Buss 146 är alltid full!

Banverket har nu stängt av hälften av spåren på Malmö central. Citytunneln skall integreras. Av normalt 13 spår återstår 7. Tidtabellen är minutiös, tåg som är försenade från Lund mot Danmark får inte ankomma Malmö C, utan går direkt till Svågertorp.

Omvänt, tåg som är försenade från Danmark går direkt från Svågertorp till Lund. Detta på grund av spårbristen på Malmö C som kommer att bestå fram till december 2010.

Trelleborg skulle haft pågatåg redan från starten för 25 år sedan. Att ledande folkpartister vaknar till liv först och just nu och vill ha pågatågstrafik till Trelleborg redan sommaren 2010, när den största stationsombyggnaden någonsin i Sverige sker på Malmö central, vittnar om noll och ingen koll på järnvägstrafik i allmänhet, pågatågstrafik i synnerhet.

Pågatåg/Öresundståg till Trelleborg, men med start januari 2011! Det är realistiskt samt genomförbart. Sätt fart på ert kommunalråd!

Per Klarberg

gruppledare för Sverigedemokraterna Trelleborg samt lokförare på Öresundstågen

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.