Annons

"Trelleborg satsar inte på sin gymnasieskola"

Lärartätheten är låg och Trelleborg har en mycket låg kostnad per elev. Så objektivt sett är Trelleborgs kommun usel på att satsa på sin gymnasieskola. Det skriver Claes Henriksson från Trelleborgs Skolparti.
Debatt • Publicerad 16 november 2009
”Resursbristen innebär att gymnasiet måste spara pengar och det gör man.”
”Resursbristen innebär att gymnasiet måste spara pengar och det gör man.”Foto: 
Foto: 

Spjutspetsskolans mål har varit – och är – att skapa en bättre skola för alla barn/elever i Trelleborg och därigenom uppnå bättre resultat. Målen har ifrågasatts av ingen, medlen av många och sättet att organisera verksamheten av än flera.

Om nu Trelleborg skulle bli ett föredöme för skolvärlden i Sverige, vilket jag inte har några invändningar gentemot – tvärtom – så borde detta ha inneburit en satsning på skolan – eller hur?

Annons

Så här ser satsningen på gymnasiet ut!

Lärartätheten (2007–08) är låg: i kommungruppen 30 000–49 999 invånare – plats 45 av 52 skolor. Med tanke på att programutvecklarna har reducerad tjänstgöring och att studietorgslärarna inte undervisar i klassrummen så är den faktiska lärartätheten i klasserna än lägre.

Trelleborg har en mycket låg kostnad per elev. År 2007 låg gymnasiet på plats 254 av 266 gymnasieskolor (bortfall: 44 skolor). I sin kommungrupp låg Trelleborg sist av alla.

Objektivt sett är alltså Trelleborgs kommun usel på att satsa på sin gymnasieskola!

Resursbristen innebär att gymnasiet måste spara pengar och det gör man.

IV-programmet har avskaffats. Eleverna får gå på valda program (trots att behörighet saknas) och IV-lärarna fungerar som resurslärare. Dessa stackars resurslärare, som inte kan täcka in alla klasser, har presenterats som nyanställningar vilket är en lögn. Med hjälp av dessa elever ”fyller” man programmen, skapar större klasser och sparar pengar. Kostnads­effektivt, men ingalunda den ”pedagogiska finess” det presenterats som.

I språkklasserna har man ”stegintegration” vilket innebär att elever som läst ett främmande språk går i samma klass oavsett hur många år man läst det aktuella språket. Denna ”finess” gör också att man kan skapa större klasser och därmed spara pengar.

Bristande resurser och tveksamma pedagogiska lösningar har skapat kaos i verksamheten.

Trelleborgs gymnasister avslutar alltför ofta sin skolgång i förtid.

Gymnasiet är bra på konferenser, men sämre på uppföljning. Antalet elevvårdskonferenser har exploderat. Man kan se det som något bra; gymnasiet är bra på att se problemen och lyfta fram dessa. Samtidigt visar detta att problemen ökat, men resurserna för att möta problemen har minskat! Ekvationen går inte ihop.

Annons

Stressen skapar en massa konstiga utspel som flyttar fokus åt fel håll; det kan handla om gamla och unga lärare (jag är gammal och jobbar helst med unga lärare eftersom de har perspektiv som jag saknar), datorer (ett självklart redskap, förutsatt att pedagogen vet vad han/hon sysslar med), lön efter elevbetyg (lönen är en självklar uppgift för den närvarande pedagogiska ledaren; rektorn) etc.

Trelleborgs kommun satsar inte på sin gymnasieskola!

Jag tycker att detta är skrämmande.

Vi satsar inte speciellt mycket på den obligatoriska skolan, men vi ligger ganska nära rikssnittet trots allt. Gymnasiet däremot tycks ingen bry sig om. Här handlar det inte om något rikssnitt. Gymnasiet behandlas som något nödvändigt ont man helst vill slippa.

Ändå gör gymnasiet mig lite stolt som trelleborgare!

SSG (gymnasiet) har Teknikcollege. SSG satsar på en vårdutbildning i samarbete med Kristianstad. SSG är bra på entreprenörskap. Och det finns mer! Jag tänker framför allt på den engagerade personalen.

Gymnasienämnden har tagit många bra initiativ, men glömt själva verksamheten!

Claes Henriksson (TS)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons