Annons

Trelleborg måste lägga i en växel

Trelleborg står och stampar på samma fläck.
Debatt • Publicerad 5 augusti 2014

Det känns som om växeln inte ligger i. Detta märks inte minst vad det gäller arbetslösheten. Den är fortfarande alarmerande stor i Trelleborg och här krävs det en nystart.

Vi tror att kommunen med oss socialdemokrater i ledningen efter valet i september kan göra betydligt mer än vad som varit fallet de senaste åren under det moderatledda styret. Arbetslösheten i Trelleborg är procentuellt större än i övriga Sverige. Att få ner andelen arbetslösa är angeläget för oss alla i kommunen och vi socialdemokrater kommer att arbeta stenhårt för att förbättra läget.

Annons

Vi menar att kommunen kan agera som lokomotiv för att fler trelleborgare ska ha ett jobb att gå till. Det handlar både om åtgärder som kan få snabb effekt men också om beslut som ska tas för att mer långsiktigt få ett mer välmående Trelleborg.

Mer kraft måste läggas på att ha en dialog med det lokala näringslivet. Kommunen måste ha en lyhördhet för vad företag behöver och utifrån det skapa miljöer och infrastruktur samt ge service som underlättar för företag att växa. Trelleborg måste också bli en attraktivare kommun för nyetableringar.

En bra näringslivspolitik likt detta är det ena benet att stå på för en kommunal sysselsättningspolitik.

Det andra är kommunala insatser för att få fler i jobb. Bland annat måste vi se till att unga människor lättare får in en fot på arbetsmarknaden. Därför är ett av socialdemokraternas förslag att alla som är mellan 16 och 19 år ska erbjudas sommarjobb av kommunen i minst tre veckor.

Vidare måste kontakten med högskolor och universitet bli mycket bättre. Vi kommer därför att arbeta för att få hit filialer till Malmö Högskola och Lunds universitet i områden som logistik, vård och sjöfart. Dessa är verksamheter som är etablerade i Trelleborg och där vi redan är starka.

Vi anser att antalet platser på Komvux måste öka. Tyvärr har den borgerliga regeringen avlövat Komvux. Men arbetsmarknaden förändras hela tiden. Därför är det viktigt att det finns möjligheter att läsa vidare och skola om sig.

I mitten av december 2015 kommer Pågatågen trafikera även Trelleborg, detta ger oss medvind ur många aspekter genom att vi knyts samman ännu tydligare med hela regionen. Låt oss dra nytta av detta! Vi socialdemokrater har en politik och en bra blandning av erfarenhet och förnyelse bland våra företrädare som gör att vi kan svara upp mot kraven som ställs i de nya tider som väntar Trelleborg.

När vi fått förtroendet att leda kommunen efter valet den 14 september så lovar jag och mina partikamrater att se till att växeln läggs i och att Trelleborg blir en bättre kommun att bo, arbeta och verka i.

Anna Töörn
Torbjörn Karlsson, förstanamn på socialdemokraternas nya fullmäktigelista
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons