Annons

Trelleborg har inte satsat på lärarna

Mycket behöver göras i den svenska skolan. Kunskapsresultaten sjunker och larmrapporterna avlöser varandra. Skolan berör och verkar vara den fråga som flest väljare bedömer som viktigast inför valet i september. Politiker från båda blocken hävdar gärna att man vill satsa på skolan och är det någonting man är överens om är det just att höja lärarnas lön och status.
Debatt • Publicerad 1 april 2014
I Sverige är lärarlönerna till och med så låga att det är en förlustaffär att utbilda sig till lärare, skriver Bo Jansson och Ronnie Johansson, Lärarnas riksförbund.
I Sverige är lärarlönerna till och med så låga att det är en förlustaffär att utbilda sig till lärare, skriver Bo Jansson och Ronnie Johansson, Lärarnas riksförbund.Foto: Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Lärarnas Riksförbund har granskat hur de första två åren av det fyraåriga löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) fallit ut. I en ny rapport presenterar vi hela listan på hur landets alla kommuner satsar – eller inte satsar – på lärarnas löner.

Visst finns det på många håll en ambition att satsa på lärarnas löner men det finns alltför många som inte tar frågan på allvar. Vi är besvikna över att en rad kommuner som har gått bra ekonomiskt ändå har valt att ge låga lärarlönehöjningar. Bland dem finns Trelleborg. Vi kan konstatera att Trelleborgs kommun, trots goda ekonomiska resultat de senaste åren, har valt att satsa mindre på lärarna än en genomsnittlig kommun.

Annons

I dag ligger Sveriges lärarlöner lågt i ett internationellt perspektiv, både inom OECD och inom de nordiska länderna. I Sverige är lärarlönerna till och med så låga att det är en förlustaffär att utbilda sig till lärare. Lärarnas Riksförbund kräver en bred och tydlig uppvärdering av lärarnas löner. Detta måste ske på flera olika sätt.

Höjda ingångslöner

Läraryrket måste ha en konkurrenskraftig ingångslön om minst 30 000 kronor i månaden för att lyfta yrkets status och attraktionskraft. Huvudmännen måste markera att läraryrket är värdefullt genom att höja ingångslönerna väsentligt.

Högre lönenivå för lärarkollektivet

Lärares lönenivåer måste lyftas generellt – i alldeles för många år har Sveriges lärare släpat efter i lön jämfört med andra och därför måste den generella nivån höjas. Huvudmännen har ett direkt ansvar för att anta löneutmaningen.

Skolsystemet behöver minst 35 000 statliga karriärtjänster

Sveriges lärare måste ha möjligheten att utvecklas och göra lönekarriär i sitt yrke utan att lämna undervisningen. De statliga karriärtjänsterna är ett steg i rätt riktning. Nu kräver vi att även kommunerna tar sitt ansvar och gör dessa tjänster och löneökningar permanenta, i enlighet med regeringens intention.

Inför riktade statsbidrag för att höja lärarlönerna

För att hela Sverige ska kunna leva och alla landets medborgare ska kunna erbjudas en likvärdig utbildning måste tillgången på lärare överallt garanteras. Det är därför nödvändigt att staten med statsbidrag finansierar lärarlönerna. De nationella politikernas retorik måste omsättas till verklighet. Det är minst lika viktigt att invånare i kommuner med stark utflyttning och svag skattekraft har råd att ha kvalificerade lärare!

I dag den 1 april är det dags för nya lärarlöner inom kommunal sektor. Då har arbetsgivarna möjligheten att visa att de tar ansvar för Sverige och menar allvar med att uppvärdera läraryrket. 

Nilla Olsson
Bo Jansson, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund och Ronnie Johansson, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons