Annons

Trelleborg har förutsättningarna

Folkpartiets förslag om att ansöka om yrkeshögskoleutbildning (YH) i process/driftsteknik med inriktning mot biogasteknik antogs av bildningsnämnden den 25 augusti 2014. Det är mycket glädjande!
Debatt • Publicerad 11 september 2014

Trelleborg har förutsättningarna. Trelleborg har redan en biogasanläggning, som är i drift. Genom projektet Biogas syd har Trelleborgs kommun sedan 2010 haft en framträdande roll för att visa på biogasens stora potential som energikälla. Biogas är en expansionsbransch. Det finns ett behov av kunskapsöverföring på olika utbildningsnivåer inom branschen och närliggande branscher. Det är brist på processtekniker, driftstekniker och driftsledare. Stora pensionsavgångar leder till ökad efterfrågan av ”rätt” kompetens. Framtidsutsikterna är med andra ord ljusa för de utbildade. I dag finns i riket endast en liknande utbildning – i Varberg.

Biogas ligger i tiden och Skåne ligger redan i framkant med satsningar på framtida klimatsmarta lösningar. Biogasen skapar konkurrenskraft, ger ökade intäkter till regionen och bidrar till minskad övergödning. Satsningarna på biogasproduktion i Jordberga har fått stor internationell uppmärksamhet.

Annons

För Trelleborg som kommun ger en YH-utbildning enbart positiva effekter. Utbildningsnivån höjs, vilket kan leda till ökad attraktionskraft hos kommunen. Utbildningen befäster Trelleborgs plats på kartan som en kommun, som arbetar för hållbara klimatlösningar och att göra Trelleborg fossilfritt.

Efterfrågad kompetens hos företagen kan tillfredsställas på nära håll. Det blir en win-win situation. En yrkeshögskola kan bana väg för andra yrkesutbildningar på högskolenivå. Det vill Folkpartiet arbeta vidare med.

Nilla Olsson
YLVA EKSTRAND (FP), Ersättare i bildningsnämnden
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons