Annons

Trelleborg – en klimatsmart kommun

Att vi står inför stora utmaningar vad avser klimat och miljö kan väl knappast ha undgått någon. Alla talar om det och ibland så mycket att en viss skepticism har uppstått.
Debatt • Publicerad 20 juli 2009

Visst kan vi förstå att det finns en tveksamhet till överdrifterna i debatten, det är som ”Peter och vargen – en dag kom vargen”.

Till skillnad från vargen kommer miljö- och klimat-problemen lite smygande vi inser det inte förrän det kanske är för sent. Det är således inte förnuftigt att vänta och se, utan att på det lokala planet ta tillvara goda initiativ och förekomma och förhindra en annars negativ utveckling.

Annons

I Trelleborgs kommun har vi goda förutsättningar att bli klimatsmarta. Det innebär att ta bort beroendet av fossila driv-medel, minska övergödningen i haven, öka andelen närproducerad och ekologisk producerade livsmedel, ha en klimatstrategi och utbilda småföretag och skolelever.

Genom det så kallade kretsloppsprojektet där våra stränder befrias från tång och rötas tillsammans med lantbruksgrödor till biogas i det nedlagda sockerbruket på Jordberga kan vi ersätta stora delar av de fossila bränslena. Restprodukterna från biogasproduktionen blir värdefull gödning på åkrar och sparar miljö och pengar då de ersätter importerad fossilframställd konstgödning.

Nu inför 100-års jubileet av Kungsleden mellan Trelleborg och Sassnitz vore det lämpligt att anta målsättningen att färjorna, som idag medför luft- och havskvalitetsproblem, skall gå över till biogas som drivmedel. Det är fullt möjligt tekniken finns det är viljan som saknas. Frågan gäller inte bara Trelleborg utan borde gälla alla hamnar i Skåne.

Fjärrvärme är idag mycket effektivt och biobränsle används till största delen redan idag. Som den goda jordbrukskommun vi är finns det ändå många byar som inte nås av dagens fjärrvärme. På fälten finns det halm och energiskog som kan användas för att producera värme i lokala värmeverk.

Kommunen skall givetvis inte äga dessa utan det skall de boende i byarna gör. Kommunen har ett planerings- och samordningsansvar tillsammans med lokala entreprenörer.

Som vi ser det finns det synnerligen goda möjligheter för Trelleborg att på ett klimatsmart sätt möta framtiden genom att ligga i framkanten med en miljöstrategi som involverar företag, organisationer och enskilda medborgare.

Otto von Arnold

Riksdagsledamot (KD)

Catharina

von Blixen-Finecke

Regionråd (M)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons