Annons

Trelleborg är Sveriges bästa jordbrukskommun

Trelleborgs kommun är den kommun i Sverige som har högst andel jordbruksmark. Det är vi inom M Trelleborg väldigt stolta över. Detta ska vi värna om.
Publicerad 4 september 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vilda djur och vilda växter trivs i kommunen, skriver Gunnar Henriksson (M).
Vilda djur och vilda växter trivs i kommunen, skriver Gunnar Henriksson (M).Foto: Bild: Annica Jönsson

Miljömedvetenheten inom lantbrukarkåren är mycket hög och vi har superkoll på användningen av växtskyddsmedel och handelsgödsel samt stallgödsel.

Vidare så har det utvecklats strövområden och återställande av gamla våtmarker samt anläggande av hela sjöar. Vilda djur och vilda växter trivs i kommunen.

Annons

Solceller och vindkraftverk har anlagts.

I våras så blev det tuffa tider för lantbrukarna, dieselpriserna skenade och priserna på insatsvarorna likaså. Räntorna gick upp. Foderpriserna för animalieproducenterna ökade dramatiskt.

För växtodlarna blev det ändå ok eftersom spannmålspriserna också steg nu i höstas. Skörden har varit bra i år och hjälptes av gynnsamt väder och generellt låga vattenhalter. De som har det sämre nu är animalieproducenterna som inte har fått tillbaka prisökningarna på insatsvarorna genom högre priser ännu. De har dock en möjlighet att få ett stöd för detta. Men jordbruket är en näringsgren som andra i kommunen och får dras med höga energipriser precis som andra näringar.

”I våras så blev det tuffa tider för lantbrukarna, dieselpriserna skenade och priserna på insatsvarorna likaså.”
Gunnar Henriksson (M)

Jordbrukarna är viktiga för kommunen och de bidrar med stora skatteintäkter. Dessutom skapar det andra jobbtillfällen såsom lastbilstransporter och byggföretagande med mera.

Moderaterna vill inte hålla igång produktion igenom stöd eller bidrag. Målet måste vara att jordbruket i princip klarar sig själv. Det måste ske på marknadsmässiga villkor som är gemensamma för hela Europa.

Nästa gång ni kommer bakom en skördetröska eller en stor traktor så tänk att vi är Sveriges bästa jordbrukskommun och då får man ta lite vägstörningar. Kanske till och med att man blir lite imponerad och stolt över de stora maskinerna.

Gunnar Henriksson (M)

Annons
Annons
Annons
Annons