Annons

Transporterna är hotade

Nu får vi äntligen se vilken politik som väntar oss om de rödgröna vinner riksdagsvalet och det är en skrämmande syn.
Debatt • Publicerad 6 maj 2010

Skatt, skatt och åter skatt är modellen. Som vanligt skall biltrafiken klämmas åt. Man vill införa en kilometerskatt på 14 kronor per mil för all tung trafik. Detta skulle fullständigt lamslå svensk handel som redan med sitt geografiska läge är utsatt.

Prisökningar på minst tio procent borde bli en logisk följd om man ser på transportindex. Vår inhemska transportnäring är redan utrotningshotad och har kraftig reducerats de senaste åren och ersatts med utländska åkerier. Sverige ligger inte i Centraleuropa och är inget transitland som kan rättfärdiga dessa hutlösa kostnader. Någon järnväg har vi inte heller att tala om. Ska vi bygga ut hela Sverige med stickspår?

Annons

När man sedan tittar på järnvägsatsningarna på hundratals miljarder så ser man att det satsas företrädesvis i Göteborg, Stockholm, Uppsala och Gävle. Detta vill man införa 2013. Hur kan man ens tänka tanken? Vi har ju inget järnvägsnät att tala om 2013.

Det som händer är att Sverige tappar konkurrensfördelar gentemot vår omvärld. Vår export får återigen stryk. Vi kommer återigen se att företagen tvingas ha större lager vilket medför större ekonomiska risker.

Vi kommer att gå från ett modernt logistiksamhälle till ett omodernt och föga rationellt samhälle. Detta måste stoppas. Järnväg är bra på långa sträckor och avlastar miljön men det krävs en kombination av båda självfallet.

Dessutom kommer man att höja bensinskatten med 50 öre och det är snart en klassfråga om man har råd att köra bil eller ej. Det blir de svaga grupperna som får ställa bilen först och de som bor på landsbygden blir hårdast drabbade.

Detta är vad vi har att vänta oss om de rödgröna vinner valet. Det är tre partier som står långt ifrån varandra och får kompromissa enormt för att kunna hålla ihop. Förr har man med all heder hållit vänstern utanför och då framför allt kommunismen men idag vill man bilda regering tillsammans med den uttalade kommunisten Lars Ohly. Låt oss slippa detta.

Mats Svensson (KD)

Roland Hansson (KD)

ledamöter i Trelleborgs kommunfullmäktige

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons