Annons

Träning på arbetstid – ett vinnande koncept

Visste du att 65 procent av svenska folket gärna skulle träna på arbetstid om möjlighet fanns.
Publicerad 21 mars 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Får ni till en hållbar träningsrutin, så vinner alla parter. Kanske starta med lunchyoga eller ta möten under promenad?, föreslår skribenterna.
Får ni till en hållbar träningsrutin, så vinner alla parter. Kanske starta med lunchyoga eller ta möten under promenad?, föreslår skribenterna.Foto: Magnus Selander

Men bara 33 procent kan göra det i dag. Det visar en ny undersökning som Friskis låtit göra med hjälp av undersökningsföretaget Nepa. Här finns stor förbättringspotential.

Att redan lite träning gör stor skillnad för hur vi människor mår är ingen hemlighet.

Annons

Och att Sveriges arbetsgivare kan göra mycket mer för att anställda ska bli mer fysiskt aktiva – det fastslog Kommittén för främjande av fysisk aktivitet nyligen i den statliga utredningen Varje rörelse räknas. Utredningen pekar på att arbetsmiljölagstiftningen behöver breddas – för att lyfta värdet av att främja hälsa och att erbjuda medarbetare fysiska aktiviteter. Friskis kan bara hålla med.

Vi uppmanar alla Sveriges arbetsgivare att ligga steget före och införa träning på arbetstid redan i dag – inte minst för att vara ett attraktivt val på arbetsmarknaden.

Unga ser på hälsa ur ett helhetsperspektiv och har höga förväntningar i arbetslivet. Friskvårdsbidrag kan vara en möjliggörare men räcker inte. Brist på tid och närhet är de vanligaste hindren för träning. Nyckeln, tror vi, är att känna att det är okej att vara borta 30 minuter extra runt lunch för att få in träningen. Det handlar om kultur. Och den betalar tillbaka.

”Unga ser på hälsa ur ett helhetsperspektiv och har höga förväntningar i arbetslivet.”
Ulf Svahn och Janna Hellerup, Friskis&Svettis

Vi vet att en och samma lösning sällan passar alla. Som arbetsgivare behöver du fundera över vad som funkar för just din arbetsplats. Kroka arm med en kunnig träningsaktör och sänk tröskeln tillsammans. Kanske starta med lunchyoga eller ta möten under promenad? Får ni till en hållbar träningsrutin, så vinner alla parter.

Ulf Svahn, ordförande, Friskis&Svettis Trelleborg

Janna Hellerup, generalsekreterare Friskis&Svettis

Annons
Annons
Annons
Annons