Annons

Trafikstrategi med tvång istället för utveckling

Att profilera Trelleborgs centrum som attraktivt med sitt småskaliga storstadsutbud och sin lättillgänglighet med fria parkeringar är en nödvändig förutsättning för att inte tappa kunder. Det skriver Bertil Larsson (FP) med anledning av den nya förslaget till trafikstrategi.
Debatt • Publicerad 22 oktober 2009
”Bilkörande kunder till centrum står endast för några få procent av föroreningarna”, skriver debattören.
”Bilkörande kunder till centrum står endast för några få procent av föroreningarna”, skriver debattören.Foto: 
Foto: 

Förslaget till trafikstrategi fokuserar på att minska bilkörandet och att öka andra transportmedel, vilket generellt är en bra målsättning. Det är däremot inte bra att använda generella floskler utan att visa på en situationsanpassning för Trelleborg. De flesta av målsättningarna är så flummiga att det inte går att utvärdera strategin om den lyckats eller misslyckats.

Att exempelvis ange att andel korta bilresor skall minska utan mätbart mål med hur mycket är meningslös målsättning och likaså att andelen med högst 300 meter till buss skall öka utan kvantifierat mål. Trafiksäkerheten kvantifieras med antalet olyckor innebärande personskada för första halvåret 2009 att jämföras med helåret 2008, vilket är meningslös analys.

Annons

Det värsta är att det mest konkreta målet är avgiftsbeläggning av parkering i centrum. Uppenbarligen tror projektledningen att Trelleborg kan jämföras med storstäder såsom Malmö utan att ta hänsyn till de lokala förutsättningarna för kommersiell verksamhet i centrum. Utredarna berör inte alla förutsättningar som krävs för ett levande centrum och som skiljer mellan småskaliga Trelleborg och storskaliga Malmö. Dessa uteblivna hänsyn beror förmodligen på gruppens sammansättning som saknar kommersiella aktörer och landsbygdsutvecklare.

Trelleborg är istället i stort behov av att skapa sin egen unikitet som kan differentiera staden från andra och större städer. Att profilera Trelleborgs centrum som attraktivt med sitt småskaliga storstadsutbud och sin lättillgänglighet med fria parkeringar är en nödvändig förutsättning om inte centrum skall tappa kunder till externcentra med fria parkeringar.

Upprinnelsen till strategin verkar till stor del sprungen ur kommunledningens önskan att slippa bygga bättre vägar och trafiklösningar, än omsorg om stadens utveckling i en omvärld med ökad konkurrens. Dessutom anges målsättning om hälsovinster i form av skönare stadsmiljö, mindre avgaser och minskat buller utan beaktande av att bilismen genomgår en utveckling som innebär att dessa vinster uppnås utan att dirigera bilkörande konsumenter till andra städer.

Den största källan till förorening av stadsmiljön med avgaser utgörs till 80–85 procent av sjöfarten med hamnverksamheten samt trafiken till och från. Bilkörande kunder till centrum står endast för några få procent av föroreningarna och därmed skulle föreslagen trafikstrategi med minskad bilism i centrum endast innebära minskning av föroreningarna med någon enstaka försumbara procent till en oskäligt hög kostnad.

Om ambitionen verkligen är att göra Trelleborgs centrum mer attraktivt så borde den innehålla proaktiva förslag såsom premierande av miljövänliga transportmedel med bonus till miljövänliga bilar, uppbyggnad av laddningsnät för el-bilar, bostadsbyggande vid stationer för pågatåg och andra spårbundna transportmedel såsom Lightrail.

Istället för att slösa pengar på ”Övre” så borde kollektivtrafiken redan nu använda centralstationen som knutpunkt och dessutom förse centrum med flera strategiska hållplatser för ökad tillgänglighet.

Bertil Larsson (FP)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons