GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tomma tunnor skramlar mest!

Svar till Per Einarsson och Nina Dakwar (den 7 juli).
Publicerad 20 juli 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I KD:s värld är valfrihet för vårdföretag viktigare än människors behov av vård, skriver två vänsterpartister i ett svar på en tidigare debattartikel från KD.
I KD:s värld är valfrihet för vårdföretag viktigare än människors behov av vård, skriver två vänsterpartister i ett svar på en tidigare debattartikel från KD.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Att höja skatten är inget självändamål för oss, i synnerhet inte regionskatten som slår mot alla och inte de rikaste. Att vi vill ha ett helt annat skattesystem kan nog inte ha gått någon förbi. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

Men då Alliansen till stora delar är den som skapat ohållbar arbetsmiljö för personalen och personalflykt från våra sjukhus, som alla dras med underskott, så behövs det resursförstärkning. För att städa upp efter er borgerliga politik.

Vi ska inte glömma att det var Alliansen, där KD ingår, som direkt efter övertag 2018 höjde skatten med 46 öre. En av de största skattehöjningarna i regionens historia. Det är dumt att kasta sten när man sitter i glashus.

Att KD skulle vara skattekollektivets bästa vän är verkligen en sanning med modifikation. I den region, Stockholm, där Alliansen som KD är en del av styrt mest och längst är skatten högst i landet. 12.08 att jämföra med Skånes 11.18 per 100 kronor. En region som drivs på precis det sätt de skånska allianskollegorna vill ska ske med Region Skåne. Överprivatiserad och totalt sönderfragmentiserad sjukvård. Byråkraternas och administratörernas paradis.

De vårdval ni så varmt vurmar för, driver inte bara på för administrativa kostnader utan driver även på ojämlikhet i vården.

På nationellt plan har KD genomfört en kömiljard, som även denna, tillsammans med vårdvalen går stick i stäv med hälso- och sjukvårdslagens goda tanke om att vård ska gå till den med störst behov. Samtidigt som det ger undanträngningseffekter för dem med störst behov. Där sjukhusen jagar pengar och pinnar för att täcka underskott. Underskott som Alliansens underfinansiering är orsaken till.

I KD:s värld är valfrihet för vårdföretag viktigare än människors behov av vård. I KD:s värld är fri etableringsrätt viktigare än de vårdanställdas arbetsvillkor och löner. I KD:s värld är friheten att välja bara riktad mot delar av samhället, inte för alla.

Den ojämlikhetspolitik KD driver, kan vi som Vänsterpartister aldrig ställa oss bakom. Ingen är fri förrän alla är fria.

Under mandatperioden som nu pågår, har vi i Vänsterpartiet lagt en motion om införande av tillitsstyrning i enlighet med de förslag som tillitsdelegationen kommit fram till på uppdrag av regeringen. Ett förslag som hade säkerställt att byråkratin minskat och styrningen av vården utgått från golvet och upp. Ett förslag som Per Einarsson, KD röstade ner.

Vi kan inte annat än konstatera att tomma tunnor skramlar mest.

Agneta Lenander ledamot regionfullmäktige Vänsterpartiet, sjuksköterska

Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg