Annons

Tomma stolar eller politiker som byter parti är ett svek mot väljarna!

Politiker som går över till ett annat parti underminerar demokratin.
Publicerad 19 juli 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett hårt slag mot väljarna när politiker går över till ett annat parti. Det anser Ola Olsson (C), ledamot i fritidsnämnden.
Ett hårt slag mot väljarna när politiker går över till ett annat parti. Det anser Ola Olsson (C), ledamot i fritidsnämnden.Foto: Tomas Nyberg

Efter valet 2014 fick vi reda på att fyra sverigedemokrater i Trelleborgs kommunfullmäktige valde att gå med i Moderaterna istället. Det innebär alltså att man gått till val på den politik som Sverigedemokraterna för och eftervalet så får dom rösterna som lagts på dessa personer en annan innebörd; de blir nämligen hipp som happ en röst på Moderaterna. Det är alltså mer än 2 000 Trelleborgares röst på Sverigedemokraterna som efter valet istället blev en röst på Moderaterna. Hur är detta möjligt?

I maj i år kunde vi läsa i Trelleborgs Allehanda att de som röstade på Söderslättspartiet inte har någon representant i arbetsmarknadsnämnden då Lars-Olof Flink nu är moderat igen. Samma väg gick Bengt Gunnarsson, samtidigt som Ben Benrabah nu är politisk vilde. I fritidsnämnden har ingen miljöpartist synts till på hela mandatperioden och SÖS har under tragiska omständigheter ej heller någon representant.

Annons

Liknande situationer finns i andra nämnder. Detta underminerar demokratin och är ett hårt slag mot väljarna. I valet 2014 röstade 26 555 personer i Halland på Sverigedemokraterna. De röstade då fram Jeff Ahl och Johnny Skalin att företräda dem. Den ene, Jeff Ahl (-), är partilös politisk ”vilde” och står inte längre bakom den politik dessa 26 555 personer röstat på. Den andre, Johnny Skalin (SD), tillhör fortfarande partiet, men deltar inte alls i kammarens arbete. Inte ens när kammaren röstar om SD:s förslag är han på plats! 13 procent av rösterna gav dessa 26 555 hallänningar 0 procent inflytande på politiken.

Detta är absolut inget debattinlägg mot Sverigedemokraterna, men tyvärr är deras partiföreträdare överrepresenterade i denna statistik. Senast i raden av högt uppsatta politiker var SD:s förre partiledare Mikael Jansson som byter till AFS, han var den tredje personen att gå den vägen mitt under mandatperioden. I många kommuner, landsting och i riksdagen gapar många stolar tomma. Många stolar där det kunde suttit kompetenta och drivna politiker som för Sverige framåt. I stället gapar de tomma eller så har politikern bytt parti trots väljarna ville något annat. Jag säger som vår kommunjurist; ”De förtroendevalda har ett ansvar gentemot sina medborgare och bör sköta sitt uppdrag.”

Skulle jag få väljarnas förtroende att företräda Centerpartiet efter valet den 9 september så lovar jag väljarna att jag kommer fullfölja uppdraget. Det hade varit önskvärt att andra politiker gjort motsvarande.

Ola Olsson

Centerpartist i minst fyra år till.

Ledamot i fritidsnämnden i Trelleborgs kommun, Region- och riksdagskandidat för Centerpartiet Trelleborg.

Annons
Annons
Annons
Annons