Annons

Toleransen kan inte tas för given

Debatt • Publicerad 4 augusti 2005

Vi kan inte ta toleransen för given. Rätten för människor att älska vem de vill utan att drabbas av fördömanden är en ganska ny företeelse i Sverige och den är fortfarande långt ifrån självklar. Denna vecka pågår pridefestivalen i Stockholm. Trots rapporter om att hatbrotten ökar mot homo- bisexuella och transpersoner så växer festivalen år från år och blir alltmer accepterad som en traditionell folkfest. Tusentals människor brukar kanta gatorna för att följa prideparaden som går genom staden och nu börjar även näringslivet att söka sig dit. De "rosa pengarna" är en realitet, det handlar om en viktig kundgrupp som man inte vill missa.

Samtidigt kan vi inte på något sätt säga att vi är vid målet. Stockholm Pride är inte Sverige och Sverige är inte världen. De senaste veckorna har tre deprimerande händelser trängt sig igenom nyhetsflödet och påmint oss om hur intoleransen och rädslan för kärleken kan se ut.

Annons

I Iran hängdes nyligen två pojkar för att de hade haft ett homosexuellt förhållande. De var i 16-17 årsåldern när de blev arresterade. I Lettands huvudstad Riga ville myndigheterna förbjuda en prideparad och i Moskva har politiker sagt att de vill göra likadant inför den gayparad som är planerad till nästa år. Då är det tretton år sedan homosexualitet avkriminaliserades i Ryssland.

På många håll förföljs fortfarande människor för sin sexualitet. Det gäller i Sverige lika väl som i utlandet. Rena avrättningar är ovanliga, men fördömanden, hot och våld är desto vanligare. Och precis som med andra fördomar bildar de en kedja. Fördomar leder till kränkningar i ord som i sin tur rättfärdigar våld.

Det är av det skälet som Pride är så viktigt. Öppenhet motverkar fördomar.

Intoleransen ligger nära oss, i tiden och rent geografiskt. Det känns lite trist att behöva påpeka detta en vecka då allt borde vara glädje och frihet. Men Pride ger oss i alla fall en stund att hoppas på en bättre värld, där människor inte förföljs för sin kärleks skull. Tänk på det när ni på lördag på TV-nyheterna ser en massa glada människor dansa fram på Stockholms gator. Eller åk dit och dansa med!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons