Annons

Tillgängligheten borde prioriteras

Frågan är: Vad är tillgänglighet?
Debatt • Publicerad 11 juli 2013
Foto: Morten Rosenberg

Problemet är att man beslutade att år 2000 skulle mycket vara klart. Men först nu, 2013, har Trelleborgs kommun tagit fram ett handlingsprogram om tillgänglighet, som ska på remiss och den går ut i augusti.

20 procent av svenska folket har någon form av funktionshinder, utöver det har vi de så kallade 40-talisterna och äldre som har vissa problem att ta sig fram i kommunens alla offentliga lokaler, i princip alla lokaler utom skolor, som har egna tillgänglighetskrav. Att politikerna som vanligt säger att det finns det inte pengar till, hjälper inte för enkla fel, som är mycket enkla att åtgärda.

Annons

Syftet är inte att driva företag som verkat mycket länge utan tillgänglighet i konkurs, utan det handlar om att ha fantasi att lösa den enkla tillgängligheten.

Två exempel: jag handlar inte på en pizzeria då de byggt en ramp som är en bjälke för låg för att komma in till huset. Det andra är att de mindre butikerna med trappor borde sätta upp en ringklocka utanför med större skylt om hjälp att visa varan som kunden är intresserad av. Betalningen är nästa problem men med längre sladd på kortläsare är även denna åtgärd enkelt löst.

Cykelbanor är asfalterade och utan kantstenar vid övergångsställen, men vi gående med funktionshinder, elrullstolar, föräldrar med barnvagn och så vidare har vid de flesta övergångar kantsten, kullersten eller andra ojämna stenar att ta oss över, vilket vi i de flesta fall undviker för att undgå skador.

Gångbanor ska vara två meter breda och där ska inte vara några hinder, även cykelbanor ska vara två meter breda och inte blandas med gående. Elrullstolar eller andra hjälpmedel, färdas i högst 10 km/timme, vilket innebär att vi sänker hastigheten till 5 km/timme eller lägre, vid mycket gående som är ganska normal gånghastighet.

Det finns ingen lagstadgad regel för gångbanor sedan högertrafiken 1967, men lagstiftningen har satt klart att vid övergångställe har gående företrädesrätt, men inte cykel, vilket är ett fordon.

Med andra ord är det verkligen dags att samhället tar tag i detta allvarliga problem som i dag är totalt oreglerat. Om olyckor med skador sker, som verkligen kan ske vintertid, med den ofullständiga snöskottning som sker i alla kommuner, vilken lagstiftning och försäkring täcker dessa skador?

Vem ska vissa hänsyn till vem? Mycket enkelt: alla gående har företrädesrätt då alla andra är fordon och måste stanna för gående oavsett vad alla kommuner tycker om cyklister och alla gående. Lagstiftningen är helt klar i denna sakfråga.

Okunskapen om alla våra olika hjälpmedel för tillgänglighet är näst intill total, då utbildningen om alla dessa olika hjälpmedel och lagstiftningen om dessa saknas, samt att beslutfattare på grund av okunskap inte vågar resa sig upp och säga ifrån, oj är det verkligen så här ute i verkligheten utan rättar sig efter sin gruppledare som har total okunskap om tillgänglighet och dess lagstiftning. Givetvis styr budgeten deras beslut och detta är en klar diskriminering och kränkande särbehandling av oss alla.

Helt klart är vänstertrafik på gångbanor den mycket enkla lösningen för att skydda och säkerställa skyddet för alla och även alla hundar och barn att ha dem på vänster sida, oavsett med eller utan trottoar.

Sedan måste kommuner och affärer få utbildning i vad tillgänglighet innebär för att även vi alla ökar intresset för samhället och deras varuutbud. Även inom föreningslivet måste alla utbildas och åtgärder vidtas där så är möjligt för ökad tillgänglighet.

Annons

Redovisningen Humana visar på totalt ointresse från kommuner att redovisa och frågan är också vem som redovisar.

Tillgänglighet handlar även om att kunna ha tillgång till exempel till badhuset och Maglarps skyttecentrum, allt annat är ren och skär diskriminering mot oss som folkgrupp.

Det går inte att bara att säga på att detta måste lösas utan det gäller att komma till skott: det möjliga gör vi nu, det omöjliga tar lite längre tid.

Amerika har varit på månen med datorprogram 1964. Innan PC fanns.

Min fråga till alla politiska partier inför valet 2014, så vi vet vem vi ska rösta på är; har ni ett klart, konkret och tydligt handlingsprogram för ökad tillgänglighet? Vi vill ha det i god tid, det vill säga minst ett år innan valet.

Det är kanske omöjligt? Men resan till månen var inte omöjlig!

Agera och gör ”vårt” samhället tillgängligare för alla.

Nilla Olsson
Per PerssonMedlem Neurologiskt handikappades riksförbundrepresentant för funktionshindrade i Tillgänglighetsgruppen Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons