Annons

Tillåt gårdsförsäljning av öl och vin

Skånska vingårdar och ölbryggerier missgynnas av den nuvarande regeringens alkoholpolitik. Småskaliga alkoholproducenter borde få sälja sina varor i anslutning till produktionen. Därför arbetar vi moderater för att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker - för mer företagande i Skåne.
Publicerad 21 november 2017
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderaterna vill tillåta försäljning på skånska vingårdar och ölbryggerier.
Moderaterna vill tillåta försäljning på skånska vingårdar och ölbryggerier.Foto: Claes Nyberg

Under förra veckan besökte vi Hällåkra Vingård och Hönsinge Bryggeri utanför Trelleborg. Småskalig vin- och ölproduktion är en framtidsbransch i Skåne, och viktig för besöksnäringen. Till exempel anordnas det ett flertal vinresor till skånska vingårdar. Därför är det viktigt att vi från politiskt håll främjar denna tillväxt av småföretag istället för att förhindra den.

Sveriges vingårdar, ölbryggerier och destillerier har ökat lavinartat under de senaste åren. Många producenter bjuder gärna in besökare för att titta på produktionen. Det vore naturligt att möjligheten fanns att köpa gårdens egna produkter i samband med besöket. Så är det tyvärr inte i dag. Möjligheten till gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker finns i alla andra EU-länder, men inte i Sverige. Detta måste ändras.

Annons

Motargumentet från vänstersidan är att om tillgängligheten av alkoholhaltiga drycker ökar, så kommer konsumtionen att göra detsamma. Detta stämmer inte alls. Svensk alkoholkonsumtion har minskat stadigt under det senaste decenniet, trots att tillgängligheten har ökat. Vi måste vara öppna för nya förslag och idéer som kan möjliggöra för nya näringsverksamheter. Regeringens brist på nytänkande riskerar att bromsa branschens framväxt.

Vårt förslag från Moderaterna är att göra lokala vingårdar och bryggerier till ombud för Systembolaget med rätt att lagerhålla sina egna drycker. Detta möjliggör gårdsförsäljning även om inte Systembolagets alkoholmonopol avskaffas. Vi moderater arbetar aktivt i riksdagen för att samla en majoritet för att tillåta gårdsförsäljning. Detta är viktigt för såväl besöksnäringen som småföretagandet i Skåne.

Boriana Åberg (M)

Riksdagsledamot södra Skåne

Mikael Rubin (M)

Oppositionsråd Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons