Debatt

”Tiggeriet från de rika måste genast få ett stopp”

Debatt Artikeln publicerades
I Vellinge med sina 35 000 invånare plocks det ut 40 miljoner i rut- och rotavdrag om året, skriver Dennis Andersson (Kommunistiska partiet).
Foto: Hasse Holmberg / TT
I Vellinge med sina 35 000 invånare plocks det ut 40 miljoner i rut- och rotavdrag om året, skriver Dennis Andersson (Kommunistiska partiet).

Moderaterna i Vellinge vill förbjuda tiggeriet. Bra säger vi i Kommunistiska Partiet, stoppa tiggeriet i Vellinge, för det måste stoppas.

Vellinge är ett av de mest segregerade områdena i Skåne. Vellinge toppar nämligen inkomstliga bland den skånska kommunerna och har ändå landets lägsta kommunalskatt.

Inte nog med att de som skulle kunna bidra mer fått en skattebefrielse som gör att kassörskan i kassan på matvarukedjan Willys betala mer skatt än dess ägare. Detta efter att socialdemokratiska och moderata regeringar de senaste åren beslutat om otroliga skattelättnader för de rika. Arvs- och förmögenhetsskatter har avskaffats och skatten på aktieinkomster och företagsvinster halverats.

Detta har gjort att vi nu i Sverige har 178 miljardärer med en samlad förmögenhet på 2 000 miljarder kronor. Samtidigt som vi har 330 000 fattigpensionärer! Alla kommentarer överflödiga.

Det går verkligen ingen nöd på de förmögna Vellingeborna men trots detta så tigger de och gör avdrag. I Vellinge med sina 35 000 invånare plocks det nämligen ut 40 miljoner i rut- och rotavdrag om året. Klart att detta tiggeri måste stoppas när vi har 330 000 fattigpensionärer! När äldre skriker efter hjälp med mat och och hygien finns det inga pengar men när människor i rika överklasskommuner gör skatteavdrag så finns det pengar. Skandal!

Detta tiggeri från de rika måste genast få ett stopp, säger vi. Skattepengar skall gå till vård, skola och omsorg. Inte till att städa toaletter och höja värdet på redan tokdyra villor i Vellinge.

För att vidare komma rätt med tiggeriet måste vi genast lämna EU. Skall vi vända på de rikas tiggeri och omfördela pengarna i samhället måste det göras i vart land för sig, genom att vi tar strid mot rikedomarna. Hela EU-systemet bygger på att göra redan rikare, ännu rikare och att arbetslöshet och fattigdom skall exporteras mellan unionens länder. I ett Sverige, som är fritt från EU, är det möjligt att sätta stopp för dels det stora tiggeriet i toppen och det lilla i botten av samhället.

Dennis Andersson,

Kommunistiska Partiet