Annons

The sky is the limit i Trelleborg

Den 20 mars var det återigen arvodesdiskussioner i kommunfullmäktige. Och återigen en rejäl höjning.
Publicerad 24 mars 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De politiska sekreterarnas uppgifter finns hos alla partier. Med inläsning av ärenden, egna initiativ, förankring och dialog med medborgare med mera. Det är ju snarare så att behovet är större hos de partier som saknar arvoderade kommunalråd/oppositionsråd, menar skribenterna.
De politiska sekreterarnas uppgifter finns hos alla partier. Med inläsning av ärenden, egna initiativ, förankring och dialog med medborgare med mera. Det är ju snarare så att behovet är större hos de partier som saknar arvoderade kommunalråd/oppositionsråd, menar skribenterna.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

När budgeten togs i höstas var kassakistan tom och verksamheterna fick spara. Nu är det helt andra tongångar, de egna arvodena kan tydligen inte bli höga nog. The sky is the limit.

Nu handlade det om politiska sekreterare, något som finns i dag för alla partier utifrån mandatfördelning. Vi har en tjänst med 14 procents arvodering.

Annons

Detta skulle nu göras om och än en gång fick vi se en utökning. Antalet politiska sekreterare ökades och lönen höjdes med mer än 10 procent. Budgetramen sprängdes och fullmäktige tvingades skjuta till extra medel. Så är alltså prioriteringarna för det borgerliga styret.

Men ökningen kommer, såklart, inte alla till del. De partier som redan har heltidspolitiker får mest. De partier (Vänsterpartiet och Centerpartiet) som har lämnats utanför tidigare blir helt utan nu också. Tjänsterna för de två partier som konsekvent har gått emot arvodeshöjningarna försvinner nu, dessa politiska sekreterare sägs upp. Som av en händelse.

”Tjänsterna för de två partier som konsekvent har gått emot arvodeshöjningarna försvinner nu, dessa politiska sekreterare sägs upp. Som av en händelse.”
Ben Benrabah, Kersti Engström, Susanne Möller, Rolf Nilsson, Vera Pedersen, Mats Sjölin och Sanne Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg

De politiska sekreterarnas uppgifter finns hos alla partier. Med inläsning av ärenden, egna initiativ, förankring och dialog med medborgare med mera. Det är ju snarare så att behovet är större hos de partier som saknar arvoderade kommunalråd/oppositionsråd. Arbetet ska nu skötas ideellt hos två partier, men med välavlönade tjänster hos de sex övriga partierna.

För styret blir det en sorts assistenter till det gäng av kommunalråd som ännu inte fått några riktiga arbetsuppgifter, men som tydligen ändå behöver hjälp. Än en gång lyckas man samtidigt utöka den politiska organisationen och begränsa oppositionens möjligheter att verka.

Å andra sidan måste vi tillstå att det är ganska lätt att vara opposition för tillfället.

Ben Benrabah, Kersti Engström, Susanne Möller, Rolf Nilsson, Vera Pedersen, Mats Sjölin och Sanne Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons