Annons

Tankar om framtiden

Trelleborg har efter lång väntan fått ett förslag till en ny fördjupad översiktsplan och den är nu utsänd på samråd.
Debatt • Publicerad 24 juli 2013

Ett av de intressantaste uppdrag en arkitekt kan få är att planera för framtiden av en stad.

Men innan en så viktig plan kan förverkligas måste den genomgå många prövningar och övervinna många hinder.

Annons

Själv har jag varit med och tagit fram flera översiktsplaner för Trelleborg under 1900-talet och vet av erfarenhet att genomförande stannar av efter viss tid.

Varför?

Ingen kan veta om framtiden. Framtiden är beroende och påverkas av många faktorer. Världshändelser och större betungande lokala faktorer kan inverka. Mycket oförutsett kan hända.

Det samma gäller detaljplaner och fördjupningar i översiktsplanen. Planerna åldras, blir omoderna och inaktuella.

Politiker och deras nämnder och tjänstemän kan bytas ut efter viss tid. Kommer nya människor i ledande ställningar så kläcks nya idéer och gamla förkastas.

Ändå är det viktigt att grundidéerna godkänns av dagens och framtidens politiker och att genomförandet följs upp av kommunens nämnder och tjänstemän.

För att en översiktsplan skall ha kvar sin aktualitet bör den vara rörlig och planen bör innehålla många alternativa lösningar.

Allt nytt kostar. Att belysa de ekonomiska konsekvenserna är mycket viktigt. Viktigt är även att politikerna gör de rätta prioriteringarna och att genomförandet gagnar hela staden.

Kommunen är ålagd att göra översiktsplaner som underlag för detaljplaner men genomförandet av översiktsplanen är inte tvingande.

Politiker vill ha full frihet att förhandla och göra avsteg från översiktsplanen. Är det bra?

Annons

Och visst krävs det en översiktsplan för Trelleborg för att ge underlag till politiska beslut för ny bebyggelse, förbättrad miljö och ett fungerande trafiknät.

Men det är en viljeyttring för i dag, år 2013 och några år framåt.

En översiktsplan för staden har aldrig innehållit så mycket sprängstoff som denna gång. Många människor är missnöjda över vad som planeras och det som är på gång. Det gror en oro över hur staden utvecklas just nu. Det är därför viktigt att först åtgärda dagens problem och motsättningar så fort som möjligt. Det verkar lätt att tappa bort det när man blickar mot en uppmålad ljus framtid.

Hur Trelleborg kommer att se ut år 2030 vet ingen i dag. Översiktsplanen måste ta avstamp i den verklighet som finns nu och inte förespegla något som inte kan lovas.

Må de goda anslagen som finns i planen leda till ett hållbart och attraktivt Trelleborg.

Nilla Olsson
Stefan Brechensbauerföre detta stadsarkitekt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons