Annons

Tänk om för människor med funktionsnedsättningar

Under våren läckte assistansutredningens kommande förslag ut. Många har chockats av de förslag som regeringens utredare arbetade med kring lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Publicerad 24 mars 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tommy Bengtsson (C) skriver om de nya reglerna för LSS.
Tommy Bengtsson (C) skriver om de nya reglerna för LSS.Foto: Andreas Blomlöf

Förslaget innebär att barn under tolv år och äldre över 80 år skall förlora sin assistans. Skrivningen innehåller även förslag på att de som inte behöver 20 timmar eller mer per vecka för att äta, klä på sig, gå på toaletten och duscha skall få indragen personlig assistans.

Förslaget kommer som en följd av direktiven från regeringen som skrev ”att med hänsyn till kraftiga kostnadsökningar inom assistansersättningen behöver ytterligare besparingar göras”. Enligt förslaget skall också begränsningar med två timmar om dagen införas i umgänget med familj och vänner, inköp, träna och gå på bio samt teater.

Annons

När lagen tillkom var en av de ursprungliga tankarna att personer med funktionsnedsättningar skulle vara delaktiga i samhället. Under den senaste mandatperioden har en rad försämringar skett inom LSS. Anledningen är att regeringen inte har haft förmågan att lägga lagförslag för att korrigera orimliga domstolsbeslut som exempelvis att andning inte är ett grundläggande behov och människor med behov av respirator inte skall få personlig assistans.

Sammanfattningsvis kan konstateras att ett antal barn och vuxna med funktionsnedsättning enligt LSS har blivit av med sin personliga assistans. Jämfört med år 2015 så finns det mer än tusen personer som inte längre har personlig assistans. Dessa nedskärningar känns tragiska när regeringen har råd med att subventionera elcyklar och fackföreningsavgifter och riktar nedskärningar mot en grupp som i högsta grad behöver samhällets stöd.

Från regeringen sägs att man inte skall försämra den personliga assistansen. Skall man då ge instruktioner till utredningen att spara på assistansen, vilket visar sig i förslaget. Människor med komplicerade funktionsnedsättningar skall kunna vara delaktiga i samhället som alla andra. Skall inte regeringen tänka om och ge nya direktiv till assistansutredningen eller tillsätta en ny utredning med insyn från de berördas organisationerna?

Tommy Bengtsson (C)

Beddingestrand i mars 2018

Annons
Annons
Annons
Annons