Annons

Tack för att du inte köper ut till din tonåring!

Tack för att du inte köper ut till din tonåring!
Debatt • Publicerad 16 juni 2011

Det är nämligen bara en myt att ett glas vin eller öl till maten lär tonåringen att handskas med alkohol. Forskning visar däremot att tonåringar som bjuds på, eller förses med, alkohol av sina föräldrar dricker betydligt mer än andra ungdomar. Som förälder kan du göra skillnad!

Föräldrar som är tydliga med att deras tonåringar inte ska dricka alkohol gör sina barn en stor tjänst. För ingen vettig vuxen vill ju att tonåringar ska råka illa ut. Ungdomar som berusar sig löper större risk att utsättas för våld. Även kopplingen mellan alkohol och andra droger finns där; fler ungdomar faller för frestelsen att prova narkotika när de är berusade.

Annons

Det är tyvärr både enkelt och billigt för ungdomar i Skåne att få tag i alkohol och den genomsnittliga debutåldern för berusning ligger mellan 13 och 14 år. Hälften av eleverna i åk 9 har varit berusade, men det är inte så vanligt att deras föräldrar köper ut. Men ju äldre tonåringarna blir, desto mer tillåtande blir deras föräldrar. Enligt LUPP- undersökningen, som gjordes i Trelleborg hösten 2010, uppger varannan tjej och var tredje kille i gymnasiets år 3 att de får alkohol av sina föräldrar. Detta trots att det är 20-årsgräns som gäller för att få köpa ut.

Nu är det snart sommarlov och vi hoppas alla på en trevlig och minnesvärd skolavslutning. Trenden går dock åt att det festas och dricks alltmer alkohol under sommarmånaderna, vilket inte minst alla tonårsföräldrar bör ha i åtanke. Att prata med sin tonåring om alkohol är jättebra ur förebyggande synpunkt. Kom också ihåg att tonåringar uppskattar tydliga besked om vad de får och inte får göra.

Här i Trelleborg stödjer och uppmärksammar Trelleborgs kommun, Polisen och Nattvandrarna tillsammans den nationella informationsinsatsen "Tänk om" som riktar sig till tonårsföräldrar. Syftet är att uppmuntra till gränssättning när det gäller alkohol och tonåringar. Vår allas gemensamma förhoppning är att föräldrar, som idag trots allt tycker det är okej att bjuda tonåringar på alkohol, ska tänka om. Tack för att du inte köper ut!

Martin Strandberg
Sven-Inge Nilsson, Närpolisområde Söderslätt, Mattias Rådmark, Söderslättsgymnasiet, Karin Jeppsson, alkohol- och drogförebyggande samordnare, Yvonne Thörnrev, Systembolaget Trelleborg, Eva Nordqvist, Råd- och stöd, Socialtjänsten, Katrin Johansson, Nattvandrarna Trelleborg, Peter Bernehov, Ungdomsenheten, Sonny Spurr, Föreningsrådet Trelleborg, Lars Berglund, Alkoholhandläggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons