Annons

Ta vara på våra sommarjobbare

I sommar har återigen över 300 unga skåningar mellan 18 och 25 år fått möjligheten att prova på att jobba inom Region Skånes verksamheter. Dessa ungdomar har nödvändigtvis inte några förkunskaper eller tidigare arbetslivserfarenhet och syftet med sommarjobbssatsningen är bland annat att locka fler att arbeta inom välfärdssektorn.
Publicerad 29 juli 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Region Skåne måste bli bättre på att lyssna på sina sommarjobbare, tycker debattören från Trelleborg.
Region Skåne måste bli bättre på att lyssna på sina sommarjobbare, tycker debattören från Trelleborg.

Centerpartiet var med och startade upp detta under förra mandatperioden och vi ser gärna att det i framtiden växlas upp med några 100 ungdomar till. Region Skåne har en mycket tuff resa framför sig när det kommer till kompetensförsörjning och vi behöver öka medvetenheten att det i verksamheten finns det över 300 yrken.

Vi behöver göra Region Skåne till en attraktiv och möjlig framtida arbetsgivare där möjligheterna är många.

Annons

Vi måste bli bättre på att axel mot axel tillsammans med medarbetarna hitta ett nytt sätt att öka intresset för att välja jobben framför allt inom vården. Personalen är vårt viktigaste verktyg för att vården ska fungera därför måste vi vara lyhörda med våra medarbetare.

Allt för ofta ligger fokuset på nya sjukhus, journalsystem, läkemedel, kömiljarder och robotar.

Självfallet måste vi ha bra sjukhus, ett effektivt journalsystem, moderna och effektiva läkemedel och ny teknik, men någon måste se till att det går runt. Till syvende och sist är det undersköterskan, psykologen, labbpersonalen, barnmorskan, kocken, doktorn och alla dom andra fantastiska personerna som ser till att vi blir friska.

Vi politiker måste vara ödmjuka, konstruktiva och inlyssnade. Frågar vi våra sommarjobbare tillräckligt mycket hur dom har upplevt sin tid i regionen? Tar vi tillvara på deras erfarenheten och lärdomar?

Lyssnar vi intresserat finns där många bra tips, tankar och idéer från dom 300 sommarjobbande ungdomar. Det är vårt ansvar att göra Region Skåne till ett spännande val för deras framtida arbetsliv.

Patrik Holmberg (C), ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons