Annons

Ta kampen mot främlingsfientlighet

Våren 2007 skickade jag in ett medborgarförslag om att Trelleborgs kommun skulle ansluta sig till den Europeiska koalitionen av städer mot rasism (ECCAR).
Debatt • Publicerad 12 december 2013

Ett samarbete som startades på initiativ från Unesco med nu över 100 anslutna städer runt om i Europa. Syftet var att få erfarenhetsutbyte och kunna förbättra handlingsprogrammen mot rasism, diskriminering och främlingsfientlighet.

Bakgrunden till mitt förslag var den ökade främlingsfientlighet som hade vuxit fram och fått ett fäste i Trelleborg. Genom att ansluta sig till ECCAR förbinder sig kommunen att genomföra en tiopunkters handlingsplan i vilken b and annat ingår att ge stöd till offer för rasism och diskriminering, att främja kulturell mångfald, att vara en arbetsgivare som ger lika anställningsmöjligheter, att ha en större vaksamhet mot rasism och att informera om rasismen.

Annons

Medborgarförslaget behandlades i kommunfullmäktige i april 2008 varvid beslutet blev att kommunfullmäktige gav kommunstyrelsen i uppdrag att följa hur samarbetet inom ECCAR utvecklas och på vilket sätt Trelleborgs kommun skulle kunna medverka i koalitionen samt att därefter återkomma till kommunfullmäktige för beslut senast i december 2009.

Trots att beslutad tidplan för länge sedan har passerats har ärendet ännu inte återkommit till kommunfullmäktige. Jag kan inte se att främlingsfientligheten har avtagit under dessa år eller att behovet av att arbeta mot rasism skulle ha minskat. En anslutning till koalitionen sker normalt stegvis där en avsiktsförklaring följs av ett målinriktat arbete kring handlingsprogrammets olika punkter innan en övergång sker till ett fullt medlemskap. Av den anledningen är det svårt att se orsaken till kommunens tveksamhet. Jag utgår från att en överväldigande majoritet av de förtroendevalda i kommunen vill bekämpa rasismen, varför inte i så fall göra det på ett strukturerat sätt i ett samarbete kommuner emellan där man kan inspireras, lära av varandra och både ge och få stöd.

Av den anledningen har jag nu påmint kommunstyrelsen om medborgarförslaget och hoppas att kommunfullmäktige äntligen vågar ta ställning i kampen mot rasism och främlingsfientlighet.

Nilla Olsson
Mats SjölinVänsterpartiet Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons