Annons

"TA har sålt ut sig"

Det är många med mig som numer tyvärr lite nedlåtande pratar om TA som en trovärdig informationskälla och som anser att TA sålt ut sig till alliansen. Det skriver Tom Magnusson från Söderslättspartiet. Tidningens nyhetschef och politiska redaktör svarar.
Debatt • Publicerad 9 juni 2011
Trelleborgs Allehanda i centrum.Foto: 

I söndags (5 juni) tog Per Svensson på Sydsvenskans kulturredaktion upp frågan om dagspressens vara eller inte vara i framtidens medielandskap. En intressant och relevant fråga, så länge man som läsare befinner sig på ett ställe där det finns olika tryckta informationskällor att förlita sig på och referera till.

På mindre orter, som Trelleborg, finns det inga relevanta alternativ (mer än de så kallade nya medier). Det härskande organet är Trelleborgs Allehanda. Vilket är bra nog för de flesta. Och som i så många andra städer som bara har en morgontidning, är allt som står i TA ”per automatik sanning”.

Annons

Per Svensson, som är journalist på TA:s informella ägare Sydsvenskan, framför några grundläggande sanningar som är ett hederskodex för journalister, citat (från en i övrigt utmärkt reflektion över dagpressens framtid):

”Journalistiken som vi känner den är inte bara ett hantverk eller en industri utan också ett system av värderingar, regler och tolkningsraster.

Den journalistiska världen har i lång tid strukturerats av tre storheter:

1) Allmänheten, det vill säga läsarna och tittarna abstraherade från sina särintressen.

2) Makten, som man aldrig kan lita på.

3) Journalisterna, som i egenskap av allmänhetens ombud har att granska och kritisera makten.”

Det är många med mig som numer tyvärr lite nedlåtande pratar om TA som en trovärdig informationskälla och som anser att TA sålt ut sig till alliansen. Förvisso kan det vara så att de flesta av dem har andra källor att referera till, men det är inget bra betyg för den regerande morgontidningen i Trelleborg. För trots allt så borde ju en ”egen” tidning vara en angelägenhet för alla i dess upptagningsområde och något som alla ska kunna lita på.

Det jag personligen vill är att TA i framtiden skulle fokusera ännu mer på punkt 3. Granska och (om nödvändigt) kritisera makten i Trelleborg. Jag tycker mig skönja allt fler som opponerar sig och börjar ifrågasätta beslut som fattats över medborgarnas huvuden. Det syns allt oftare på TA:s insändare och nätforumet Ditt parlament. Ett sunt tecken, men de behöver också följas upp (punkt 2 ovan). För som jag sagt innan: det finns mycket som luktar här. Och det är inte bara tången!

Tom Magnusson

Söderslättspartiet

Annons

Svar : Trelleborgs Allehanda har till uppgift att bevaka, rapportera och granska det som händer i kommunen. Det som Tom Magnusson vill se mer av är granskning. Det säger inget om att tidningen inte har granskat makten. Det senaste året har TA bland annat avslöjat ett flertal felaktigt genomförda upphandlingar inom kommunen och att den ledande allianspolitikern Lars Mikkelä (M) under flera år fått arvoden han inte var berättigat till.

Tidningens uppdragsgivare är i förlängningen dess läsare. Det är läsarnas behov av relevant och saklig information som tidningen har att tillgodose. Det innebär att informationen som förmedlas så långt som möjligt måste vara objektiv. Journalistik innebär att låta olika sidor komma till tals. Inte att gå enskilda partier till mötes.

Till sist. Tidningen står fri från politisk inblandning, både på nyhets- och opinionsplats, och har inte sålt ut sig.

Ann Ekstrand

Nyhetschef

Mattias Karlsson

Politisk redaktör

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons