Annons

Ta chansen att vaccinera dig i höst

Riksförbundet HjärtLung har utnämnt november till lungmånaden och genomför aktiviteter från norr till söder med kraft och engagemang till stöd för personer med lungsjukdomar.
Publicerad 30 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om du tillhör en riskgrupp är du mer sårbar för att få en allvarlig sjukdom om du skulle drabbas av till exempel influensa, covid-19 eller pneumokocker (lunginflammation). Därför är det viktigt du vaccinerar dig, uppmanar skribenten.
Om du tillhör en riskgrupp är du mer sårbar för att få en allvarlig sjukdom om du skulle drabbas av till exempel influensa, covid-19 eller pneumokocker (lunginflammation). Därför är det viktigt du vaccinerar dig, uppmanar skribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt Folkhälsomyndigheten är vaccinationer, näst efter rent vatten, det som bidrar mest effektivt till folkhälsan i världen.

Om du tillhör en riskgrupp är du mer sårbar för att få en allvarlig sjukdom om du skulle drabbas av till exempel influensa, covid-19 eller pneumokocker (lunginflammation). Därför är det viktigt du vaccinerar dig.

Annons

Folkhälsomyndigheten ger ut rekommendationer om vem som räknas som riskgrupp och bör vaccinera sig. Riskgruppslistorna för olika vaccinationer är omfattande, så om du är osäker kan du läsa på 1177.se, Folkhälsomyndighetens hemsida eller prata med din vårdcentral om vad som gäller för just dig.

”Enligt Folkhälsomyndigheten är vaccinationer, näst efter rent vatten, det som bidrar mest effektivt till folkhälsan i världen.”
Kjell Nilsson, ordförande i Riksförbundet HjärtLung Söderslätt

Enligt 1177 kan de flesta vaccinera sig mot till exempel covid-19 vid samma tillfälle som de vaccinerar sig mot influensa. En del kan få vaccin mot ytterligare sjukdomar vid samma tillfälle, till exempel mot pneumokocker. Det beror bland annat på hur du mår och vilken sorts vaccin du får om du kan vaccinera dig mot två eller flera sjukdomar samtidigt. Alla regioner erbjuder gratis influensavaccination till gravida, personer som är 65 år eller äldre och övriga riskgrupper.

När vi nu går mot kallare tider väntas smittspridningen i samhället öka som mest. För oss som patientorganisation för människor som lever med hjärt-, kärl- och lungsjukdom är det viktigt att alla vet hur de ska göra för att vaccinera sig. Vi hoppas att region Skåne gör informationen så tydlig och enkel att förstå om hur, var och när man kan vaccinera sig, så att så många som möjligt får ett bra skydd mot allvarlig sjukdom.

Kjell Nilsson, ordförande i Riksförbundet HjärtLung Söderslätt

Annons
Annons
Annons
Annons