Annons

Sysselsättningen ska stärkas och välfärden tryggas

Att vårpropositionen presenteras måste anses som ett säkert vårtecken.
Debatt • Publicerad 18 april 2012

Dock får man väl säga att vårpropositionen mer är en nulägesanalys och att de större reformerna just nu förbereds för höstens proposition. Hösten 2011 var en orolig tid i Europa. Skuldkrisen fördjupades och vi såg stor turbulens på de finansiella marknaderna.

Behovet av en stabil grund för trygghet och välfärd är fortsatt tydlig. Vi vet av erfarenhet att vägen tillbaka till finanspolitisk stabilitet och trovärdighet är lång och hård. Det är nu den väg som många av Europas länder nu vandrar. Den vägen vill inte Sverige riskera att vandra på.

Annons

Så när det hörs röster om att spendera och låna när det går bra för Sverige så anser vi att det skulle vara direkt oansvarigt mot våra väljare som vi vet värnar om vår välfärd. Därför presenterar regeringen en vårbudget med goda säkerhetsmarginaler.

Fler i arbete på en inkluderande arbetsmarknad: Vi ser att våra insatser i form av nystartsjobb och jobbskatteavdrag i flera steg har stärkt drivkrafterna för att arbeta framförallt hos låg- och medelinkomsttagare.

Både skattesystemets och socialförsäkringarnas utformning har påverkat den positiva drivkraften till arbete, varför regeringens politik även fortsättningsvis är inriktad på att stärka den arbetslinje oppositionen vill montera ned.

Vi arbetar nu vidare för att förbättra och öka möjligheterna till arbete och företagande bland unga. Viktiga insatser för att hjälpa de unga in på arbetsmarknaden är sänkt arbetsgivaravgift, nystartsjobb eller andra former av subventionerade anställningar.

Vår ambition är att föra en dialog med arbetsmarknadens parter för att förbättra flexibiliteten på arbetsmarknaden och underlätta inträdet exempelvis genom utökade möjligheter till praktik och lärlingsanställningar. I vårpropositionen presenterar regeringen även en rad olika åtgärder för att skapa en flexiblare bostadsmarknad som i sin tur skall ge en ökad rörlighet på arbetsmarknaden. I vårbudgeten finns 630 miljoner kronor avsatta till sänkningen av fastighetsavgiften och till en förändring i maxtaket. Det skall också skapas bättre förutsättningar för andrahandsuthyrningen.

Förbättra välfärden: Regeringens arbete med att förbättra utbildningssystemet, hälso- och sjukvården samt omsorgen fortsätter. Inom skolan är övergången till arbetslivet en prioriterad fråga, medan tillgänglighet och patientsäkerhet står i fokus inom vården.

Förstärkt konkurrenskraft: Den svenska konkurrenskraften har stärkts genom regeringens utveckling av företagsklimatet. Villkoren för företagande, investeringar och sysselsättning i Sverige skall förbättras ytterligare. Genom att begränsa skatteplanering med bland annat ränteavdrag stärks förutsättningarna för beskattning på lika villkor.

För att stärka konkurrenskraften och säkra välfärden framöver så krävs såväl forskning och innovationskraft av allra högsta klass som en väl fungerande infrastruktur. Regeringen kommer därför att presentera en tydlig satsning på dessa områden de kommande åren i kommande utbildningsproposition. Därtill avser regeringen att lämna en infrastrukturproposition till riksdagen hösten 2012.

Medan övriga Europa tvingas höja skatter och genomföra tuffa besparingar som slår hårt mot de allra svagaste i samhället så riktar vi i Sverige vår uppmärksamhet mot det långsiktiga reformarbete som krävs för att stärka sysselsättningen och trygga välfärden.

Vi vill inte hamna i det saneringsarbete av ekonomin som vi fick vara med om på 1990-talet. Vi måste förstå att vi är en del av den övriga världen.

Annons

Gunilla Nordgren (M)

riksdagsledamot i södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons