Annons

Sverige – en bananrepublik?

Sverige saknar den beredskap som krävs för att hantera de skogsbränder som rasar runt om i landet.
Publicerad 28 juli 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten anser att ansvariga politiker de senaste 20 åren minskat möjligheterna att ge svenska folket trygghet.
Skribenten anser att ansvariga politiker de senaste 20 åren minskat möjligheterna att ge svenska folket trygghet.Foto: Robert Henriksson/TT

Inte så sällan senaste tiden har Sverige i frustration liknats vid en bananrepublik. Är nästan benägen att hålla med. Bakgrund är de katastrofala skogsbränderna där ansvariga åter igen står med byxorna nere.

Bränderna har snabbt fått förödande spridning över en stor del av landets yta och fortsätt att blossa upp. Men först nu 19 juli, efter flera veckors bränder, vaknar ministrar och ansvariga upp och kallar till ett ”möte”…!

Annons

Typiskt svenskt, man måste ju utreda vad dom händer i det som egentligen inte kan/kunde hända. Men möte i försvarsutskott och utredningar släcker inga rasande bränder där folk nu får lämna hus och hem.

Vi minns katastrofbranden 2014 i Västmanland men vad har man lärt sig? Tydligen inte mycket. Sverige (duktigaste landet i världen, bäst i klassen) med sina enorma skogsarealer saknar brandskyddsberedskap, saknar flygplan för brandsläckning, saknar helikoptrar, saknar tillräckligt med sambands– och kommunikationsutrustning. Av tio befintliga helikoptrar används idag bara två stycken för Kustbevakningens maskiner kan inte användas, Sjöfartsverkets maskiner kan inte användas, polisen maskiner kan inte användas. Försvarets maskiner (helikoptrar) saknar även de krok för underslung av vattentunna.

Resultatet blir att vi måste låna maskiner utifrån, från EU, från Norge, från Italien. Alla dessa brister och oreda bottnar nedmonteringen av svenska totalförsvaret och civilförsvaret och man beslutade att försvarsmakten inte skulle befatta sig med räddningstjänst vilket ledde till att alla helikoptrar som kunde släcka bränder såldes till utlandet!

I den här bananrepubliken med evig-fred-perspektiv menar man att inget ont kan drabba oss. ”Det händer inte här.” När det oväntade, osannolika ändå händer ses det närmast som ett undantag.

Våra ”politiska företrädare” har under senaste 20 åren minskat möjligheterna att ge svenska folket trygghet. När skall ansvariga vakna? När skall handlingsförlamningen släppa? Vi är bra på att slå sönder fungerande myndigheter, som Svenska Räddningsverket, vilket nu är splittrat i flera delar och geografiskt utspridda.

Stig-W Reinlert, sjökapten

Annons
Annons
Annons
Annons