Annons

Sverige deltar i FN-insats i Mali

Sverige har en lång tradition av att delta i internationella FN-insatser runt om i världen.
Debatt • Publicerad 18 juni 2013
Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

I maj i år skickade FN ut en vädjan till dess medlemsländer att om möjligt bidra till FN:s stabiliseringsinsats i Mali i Afrika. Sverige är ett av de länder som har hörsammat detta.

Mali är ett världens fattigaste länder. På senare år har landet drabbats av inbördeskrig, svält och torka. Många extremistorganisationer har utnyttjat Malis svåra situation och etablerat sig i speciellt de norra delarna. I början av 2013 genomförde dessa organisationer ett försök att inta landets södra del, men förhindrades av en gemensam militär insats från främst Frankrike, Niger och Tchad. En motoffensiv genomfördes och nu är kontrollen återinförd i merparten av landet. De humanitära behoven efter torka, höga spannmålspriser och ekologisk degradering är dock omfattande. Cirka 4 miljoner invånare i Mali är enligt FN i behov av humanitär hjälp.

Annons

Regeringen har efter samråd med Försvarsmakten föreslagit att Sverige deltar med en väpnad styrka bestående av högst 160 personer under högst 12 månader. Det svenska bidraget kommer att utgöras av en flygtransportenhet det vill säga ett Hercules C –130 transportplan, en flygsäkringsstyrka och en nationell stödenhet. Därtill kommer ett antal stabsofficerare som ska stödja insatsen. Det svenska bidraget kommer också att samordnas med andra nordiska länders bidrag för att få allra bästa effekt, vilket jag ser som mycket positivt.

Ibland möts jag av frågan varför vi skall bry oss om vad som händer i Afrika, Afghanistan eller i någon annan del av världen. Medmänsklighet brukar jag svara, men även det faktum att jag tror på FN:s roll i världen. Dess nuvarande struktur kan diskuteras, inte minst när det gäller Syrienfrågan, men dess roll är avgörande i framtiden. Tillsammans med nationer över hela världen kan vi förhoppningsvis förhindra elände och förtryck, hjälpa till vid katastrofer och umbäranden och underlätta positiv utveckling. Naivt kanske någon kan tycka, men samtidigt, vad skulle alternativet vara?

Nilla Olsson
Anders Hansson (M)RiksdagsledamotSödra Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons