Sverige behöver fler som vill, kan och får utvecklas som lärare

Det är allvar nu! Efter senaste årens nedskärningar, och coronapandemin, är lärarna och skolledarna frustrerade och slutkörda.
Publicerad 12 mars 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I en likvärdig skola är det orimligt att en elevs hela framtid ska bero på var hen bor och kommunens skatteunderlag, skriver Therese Bergman, ordförande Lärarförbundet Trelleborg.
I en likvärdig skola är det orimligt att en elevs hela framtid ska bero på var hen bor och kommunens skatteunderlag, skriver Therese Bergman, ordförande Lärarförbundet Trelleborg.Foto: Alexander Olivera/TT

Vi har tagit ett enormt ansvar, stått upp för barnen och eleverna, och fortsätter göra det. Nu är det dags för kommunerna att ta sitt ansvar – därför kräver vi ett avtal som på riktigt ger lärare och skolledare rätt förutsättningar.

Vi vill få med kommunerna på skarpa åtaganden som förbättrar situationen över hela Sverige. Balansen mellan uppdrag och förutsättningar har högsta prioritet. Arbetsmiljön, möjligheten till planering och uppföljning samt möjligheten till utveckling måste säkras på varje arbetsplats.

”SKR måste börja se höjda lärarlöner och hållbar arbetsmiljö som en investering.”
Therese Bergman

Arbetsgivarnas vision är effektivisering och flexibilitet, och respekten för de ekonomiska ramarna framhålls som särskilt viktiga. Men i en likvärdig skola är det orimligt att en elevs hela framtid ska bero på var hen bor och kommunens skatteunderlag.

Ett partsavtal kan inte lösa underfinansieringen av svensk skola på längre sikt. Men här och nu krävs det ett avtal som en gång för alla kommer till rätta med lärares och skolledares arbetssituation.

Sverige behöver fler som vill, kan och får utvecklas som lärare. Lärare och skolledare med rätt förutsättningar är garanten för en bättre skola. Sveriges kommuner och regioner, SKR måste börja se höjda lärarlöner och hållbar arbetsmiljö som en investering. Det är hög tid för SKR att tillsammans med oss ta ett kraftfullt nationellt grepp för mer attraktiva villkor för läraryrket.

Therese Bergman, ordförande Lärarförbundet Trelleborg