Annons

Sverige behöver fler och växande nya företag

Debatt • Publicerad 14 augusti 2005

97 procent av de svenska företagen är utpräglade enmansföretag som vare sig har eller har haft någon anställd. Det är högst andel i hela EU.

Trots att det startar många nya företag är trenden negativ. De företagare som startar eget är färre än de som går i pension. Det är också så att de företag som startas snarare är bisysslor än heltidsjobb ens för den ende i firman.

Annons

Utan fler företag som är beredda att anställa kommer arbetslösheten inte att kunna bekäm-pas effektivt. Av de 100 000 företag som skulle kunna anställa vill inte fler än hälften ut-vidga, och ännu färre går så långt att de faktiskt tar sig för att anställa.

SCB har nyligen gjort en undersökning om vad som ligger bakom Sveriges företagares ovilja eller oförmåga att anställa.

Det var, i fallande skala, kostnaderna för sjukskrivningar, bristen på möjlighet att avskeda, det virrvarr av regler som en arbetsgivare måste känna till och följa och, självklart, de höga skatterna och arbetsgivaravgifterna.

Detta är kända och uppenbara bekymmer som i högre grad drabbar svenska arbetsgivare än andra.

Vi moderater har en politik som möter företagarnas behov. Vad gäller regeringens vansinniga förslag om medfinansiering av sjuklönen med 15 procent röstade vi moderater emot det. Vi var också för att arbetsgivarna skulle bli av med det ekonomiska ansvaret för den tredje sjuklöneveckan.

Orsakerna till ohälsan är komplexa, och en majoritet av sjukfallen är inte arbetsrelaterade. Sannolikt kan arbetsgivaren endast påverka en liten del av sjukskrivningarna. Vissa arbets-givare kommer inte att ha några reella möjligheter alls att göra detta och ges i förslaget heller inga medel därtill. Arbetsgivaren saknar även inflytande över besluten om sjukskrivning. Förslaget innebär i stället alltför stora kostnadsrisker för enskilda företag och gör det dyrare för företagen att anställa.

Vi vill skapa nystartsjobb där arbetsgivargifterna slopas för lika lång tid som den långtids-arbetslöse/sjukskrivne varit borta från arbetsmarknaden. För att inte arbetsgivarna ska tveka att anställa med nystartsjobb ska anställningsskyddet inte gälla de första två åren.

Vi vill också rensa i regeldjungeln så att det inte krävs en jurist på heltid för att klara av pappersexercis och regler. Idag kostar regelbördan för svenska företag uppemot 200 mil-jarder årligen och de mesta drabbar de minsta företagen.

Slutligen vill vi, som nog är väl känt sen innan, sänka skatter och avgifter så att det blir mer lönsamt att arbeta, mer lönsamt att anställa och mer lönsamt att vara företagare.

Sverige behöver en politik för fler och växande företag.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons