Sverige är och förblir Finlands närmaste samarbetspartner

Mycket har skrivits om det finsk-svenska samarbetet i och med det förändrade säkerhetspolitiska läget och Rysslands krig i Ukraina.
Publicerad 9 mars 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I Sverige kan finländska medborgare förhandsrösta i det finska valet 22–25 mars, påminner Petteri Orpo, Samlingspartiets ordförande.
I Sverige kan finländska medborgare förhandsrösta i det finska valet 22–25 mars, påminner Petteri Orpo, Samlingspartiets ordförande.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Samlingspartiet ser det som ytterst viktigt att Finland och Sverige blir medlemmar i Nato så snabbt som möjligt. Det skulle konkret bidra till Nordens säkerhet. Finland och Sverige bidrar även tillsammans till att styrka EU. Vi delar värderingar som demokrati, rättsstatsprincip och jämställdhet.

Samlingspartiet i Finland har mycket nära och täta relationer med vårt systerparti Moderaterna.

Det finsk-svenska samarbetet sker mellan vanliga människor. Många finländare har genom tiderna flyttat till Sverige. Sverigefinländarnas andel av svenska kommunernas befolkning kan ibland uppgå till hela 10–20 procent. De har en viktig roll som inofficiella ambassadörer för Finland.

”Sverigefinländarnas andel av svenska kommunernas befolkning kan ibland uppgå till hela 10–20 procent. De har en viktig roll som inofficiella ambassadörer för Finland.”
Petteri Orpo, Samlingspartiets ordförande

Det är säkert på grund av vårt nära förhållande som det betyder så mycket för finländare att vinna emot Sverige i ishockey. Men skämt åsido – Sverige är och förblir vår närmaste samarbetspartner.

I Finland pågår en intensiv kampanj inför riksdagsvalet i april. Samlingspartiet vill öka finländarnas trygghet och välfärd. Vi vill skapa arbetsplatser och tillväxt och minskar på Finlands skuldnivå.

I Sverige kan finländska medborgare förhandsrösta i det finska valet 22–25 mars. Att rösta i det finska valet kan kännas avlägset. Jag vill genom denna text påminna er om att vi inte är så långt bort här på andra sidan finska viken.

Petteri Orpo, Samlingspartiets ordförande