”Sverige är inte förtjänt av fragmentisering”

Häromdagen läste jag det öppna brev som författaren Jonas Hassen Khemiri skrev i Dagens Nyheter, riktat till Beatrice Ask och som nästan en hel miljon människor läste. Många har reagerat på texten som förmedlat starka känslor.
Debatt • Publicerad 19 mars 2013

Texten i det öppna brevet var gripande och kunde inte låta någon vara oberörd. Den förmedlade en känsla och en stämning som just nu råder i Sverige.

Som svensk med annan bakgrund väcker denna text vemod och bidrar till att väcka hjälplösheten som man har försökt tränga bort så att smärta från den inte skulle vara så påtaglig. Vi, första generationen invandrare visste om och kände alla de känslor som Khemiri beskriver i sitt brev.

Det vi inte förväntade oss var att våra barn och barnbarn skulle ärva våra sociala upplevelser genom att bli utsatta för behandlingar och förnekelser som fullvärdiga medborgare. Det är för sorgligt att dessa svenskfödda barn och barnbarn skall betraktas som invandrare och buntas ihop till en speciell klump av människor, för att därmed behandlas som icke personer utan värdighet som kan avvisas med enkla ord som ”Du kan gå nu”.

Brevet kom till på grund av den politiskt initierade kontroll som polisen utförde och som var döpt till ”Reva”. Här i den lugna staden Trelleborg är man inte heller fredad från beteende och attityder som framkallar samma känslor som Khemiri beskriver i sitt öppna brev.

I synnerhet om man är invandrare och är aktiv i politiska partier. Alla som anser sig genuina och har tendens att vilja skapa differens mellan människor genom att indela dessa i ”vi och dom” bidrar inte till att göra Sverige en tjänst. Sverige är inte förtjänt av fragmentisering. Sverige är mer i behov av mänsklig konsolidering genom att svenskar med annan etnicitet betraktas som fullvärdiga medborgare som kan bidra till en sammanhållen och stark svensk nation.

Ben Benrabah (S)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.