Debatt

”Svenska kollektivavtal skall gälla på alla svenska arbetsplatser”

Dennis Andersson ,
Working poor, fattig med arbete lite fritt översatt, heter det fenomen och är den kapitalistiska drömmen, skriver Dennis Andersson i en reaktion på Mattias Karlssons ledare från förra veckan.
Foto:John Minchillo
Working poor, fattig med arbete lite fritt översatt, heter det fenomen och är den kapitalistiska drömmen, skriver Dennis Andersson i en reaktion på Mattias Karlssons ledare från förra veckan.

I sin ledare (den 14 januari) väljer Mattias Karlsson som vanligt säkra vinster framför säkra jobb. Som vanligt vill han att de redan fattiga skall ha mindre, när alla vet att det är rikedomen, inte de fattiga, som är problemet.

Att sänka löner ökar bara vinsterna och de är redan i dag för höga. Det finns redan nu så mycket pengar i Sverige och världen för att ge alla ett bra liv. Men fördelningen av rikedomen har aldrig förr varit så orättvis. Inte nog med att Karlsson tycker att lägre löner är bra. Han vill spela ut grupper mot varandra, som vilken SD:are som helst. I denna artikel är det invandrarna och flyktingarna som skall arbeta för lägre lön och sämre villkor. Mattias Karlsson brukar framhäva sig som en sann rättvisekämpe, men att mena att nyanlända skall spela under andra regler än övriga, ger en annan bild.

Egentligen är det bara den gamla våta drömmen som alla kapitalister har att arbetare skall ha en låg lön och gärna en hel drös arbetslösa bakom sig som tar jobbet om det inte passar. Vips har vi det som i USA, som inte bara har en flera miljoner arbetslösa utan även en massa låglönejobb. Men de jobben är så dåligt betalda att du måste ha två-tre jobb för att överleva. Working poor, fattig med arbete lite fritt översatt, heter det fenomen och är den kapitalistiska drömmen. Helst vill kanske Karlsson förbjuda fackföreningarna också så vi verkligen inte har något att sätta emot.

Mening med fackföreningen är just att hindra lönedumpning och att vi som arbetar spelas ut mot varandra. Det fackliga löftet om att inte sälja oss billigare än någon annan är livsviktig för oss som arbetar. Om vi bjuder under varandra med lägre lön finns ingen botten. Det lärde vi oss för över hundra år sedan. EU, Karlsson och andra företagskramare vill gärna få bort facket och skapa en ny arme av fattiga, gärna nyanlända om man få tro Karlsson, som dumpar lönerna.

Mot denna politik som bara ger säkra vinster och otrygga jobb vill vi i stället satsa tvärtom. Satsa på säkra jobb! Vi säger nej till låglönejobb och vill åter förbjuda bemanningsföretag. Svenska kollektivavtal skall gälla på alla svenska arbetsplatser. Höj arbetarlönerna och ge mest till de som har minst. Det sätter fart på hjulen och skapar fler jobb.

Svar direkt: För i stort sett alla arbetsgivare är kostnaden att anställa den absolut största utgiftsposten. Att sänka personalkostnaderna skulle i slutändan skapa fler arbetstillfällen. Men den sanningen tycks inte Dennis Andersson vilja ta till sig. I stället menar han att de som inget har heller inget ska få. Det blir nämligen resultatet av att försvåra för arbetslösa att komma in på arbetsmarknaden. De som redan har ett arbete vill Dennis Andersson däremot skydda. Det ökar i allra högsta grad skillnaden mellan dem som står innanför och utanför arbetsmarknaden. Det är ingen bra grund för att långsiktigt bygga ett hållbart samhälle.

Mattias Karlsson

Politisk redaktör