Annons

Svårt sjuka får det bättre

Debatt • Publicerad 10 mars 2005

Palliativ vård är en aktiv helhetsvård av en svårt sjuk där man tvärprofessionellt bedömt att förväntningarna inte är att bota den sjuke.

Målet är istället är att ge högsta livskvalitet åt den sjuke och de som är närstående. En god palliativ medicin / vård skall alltså tillgodose fysiska, psykiska, sociala och andliga behov. Detta innebär att den personal som arbetar med palliativ vård av döende behöver ha hög kompetens och empati.

Annons

Helt nödvändigt är också att denna typ av vård kan erbjudas nära den enskilde genom speciella vårdplatser knutna till lasarett eller genom resurser för kvalificerad vård i hemmet.

Här hemma i Sverige är palliativ medicin en relativt ny del av vården, cirka 20 år som vårdtyp. De i riksdagen beslutade principerna för prioriteringar fastslog att vård i livets slutskede tillhör de högst prioriterade området inom vården. Trots detta så är storleken på verksamheten mycket olika i landet. Även inom Region Skåne har det varit skillnader i hur man har tillgodosett behovet av palliativ vård.

Trelleborgsbornas behov av palliativ vård har under flera år varit dåligt tillgodosett, även om man på lasarettet inom den ordinarie ramen bedrivit god vård i livets slutskede, så har inte någon speciell enhet för palliativ vård funnits..

Det som saknats mest genom åren är kanske en god organiserad sjukhusansluten hemsjukvård (SAH ); en typ av vård som möjliggör att man kan vårdas i hemmet med sina anhöriga.

Därför är det nu bra att vi från Sydvästskånska Sjukvårdsdistriktet etablerar såväl en palliativ enhet med 6-–8 vårdplatser vid lasarettet kompletterad med 10 SAH-platser. Till denna vård finns kopplat 8 sjuksköterskor och 1 läkare. Förhoppningsvis kommer detta att väl motsvara behovet av palliativ vård i Trelleborg.

Nu är förhoppningen att Trelleborgs kommun också tar ett helhetsgrepp kring denna svåra typ av omsorg, ty de Trelleborgsbor som i framtiden kommer att kunna vårdas hemma med hjälp av SAH måste också kunna erbjudas en väl så god kommunal omvårdnad.

Jag vet att kommunen redan bedrivit goda utbildningsinsatser inom hemtjänsten kring omsorg av svårt sjuka döende, men behovet är säkert större.

Etablerandet av närsjukvårdskonceptet, dit palliativ medicin hör, i Skåne innebär att en större samverkan mellan kommun och region, allt i syfte att ingen skall falla mellan vårdformerna. Satsningen och etablerandet av Skånsk livskraft och närsjukvården kommer framförallt allt på sikt att innebära en bättre och närmare vård för den äldre befolkningen.

Det handlar också om att erbjuda en likvärdig vård i hela Skåne. Nu blir den palliativa vården i Trelleborg mer likvärdig resten av Skåne utbud och därmed bättre för dem som är svårast sjuka i Trelleborg.

Detta har möjliggjorts av en sundare ekonomi i regionen än förra mandatperioden men också för att arbetet med att fördela och prioritera inom vården har utvecklats under denna tid.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons