Annons

Styret slår tillbaka om Sagoborgen – ”Vi är inte rädda”

Svar till socialdemokraterna Veronica Larsson, Samuel Jönsson, Cilla Dahl Andersson och Alexander Mårtensson (den 29 februari), angående att stänga privata förskolan Sagoborgen.
Publicerad 29 februari 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Privata Sagoborgen är i blåsväder.
Privata Sagoborgen är i blåsväder.Foto: Peter Ottosson

I debattartikeln ”Stäng förskolan och ta hand om barnen” hävdar Socialdemokraterna att vi i styret är handlingsförlamade och rädda för att ta ansvar för förskolan.

Detta är falska och ogrundade påståenden som vi inte kan låta stå oemotsagda. Vi vill klargöra några saker för läsarna och för oppositionen.

Annons

För det första är vi varken handlingsförlamade eller rädda. Vi stoppar definitivt inte huvudet i sanden. Vi tar ansvar för förskolan i vår kommun, men vi följer också de regler och lagar som gäller. Att stänga en förskola eller dra tillbaka godkännandet att bedriva förskola är inte något som vi i styret kan göra på eget bevåg. Det föregås av en tillsyn och en granskning av förskolans verksamhet.

Det är sedan nämnden som ska fatta ett beslut om åtgärder. Den nämnd som Socialdemokraterna själva sitter i och har möjlighet att påverka.

För det andra har detta inget med valfrihet att göra. Vi tycker att det är bra att föräldrar och barn har olika alternativ att välja mellan, både privata och kommunala. Men vi tycker också att alla aktörer som bedriver förskola ska sköta sig och följa de lagar och regler som finns.

Att stänga en förskola eller dra tillbaka godkännandet att bedriva förskola är inte ett politiskt spel eller en ideologisk fråga. Det är en juridisk process som har sin gång. Det är skrämmande att Socialdemokraterna tror att det är ett beslut som vi i styret själva kan ta. De talar om trovärdighet men visar själva en djup okunskap i hur ärenden ska hanteras.

Styret i Trelleborg kommer att fortsätta att arbeta för en kvalitativ och trygg förskola för alla barn i vår kommun, samtidigt som vi följer de lagar och regler som gäller.

Ann Lundström (KD), ordförande bildningsnämnden

Fredrik Trulsson (SD), förste vice ordförande bildningsnämnden

Christina Hall (M), andra vice ordförande bildningsnämnden

Ylva Ekstrand (L), ledamot bildningsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons