Annons

Styret säger inget till oppositionen – eller kommuninvånarna

Många har nu börjat arbeta efter sin välförtjänta semester. Hjulen börjar åter att rulla, samhället startar upp för fullt.
Publicerad 9 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sven Lindkvist (S).
Sven Lindkvist (S).Foto: Tomas Nyberg

I politikens styrande har det troligen också varit ”semester” och tyst. Men vi i oppositionen märker ingen skillnad. Till oss är det hela tiden tyst. Vi har betraktats som en semestrande grupp under året trots att det numera finns ett avlönat kommunalråd med inriktning för demokrati.

Styret i Trelleborg följer troligen efter sommaruppehållet, trots protester och brister, sin inslagna linje att inte informera om vad som händer i verksamheten.

Annons

Samtidigt håller de Trelleborgs kommuninvånare utan information, trots att det är dem som de företräder.

Gång på gång blir medborgarna utsatta för styrets spel med kommunens framtid kring utveckling och ekonomi. Hur länge skall det få fortsätta så här?

När man från styrets sida visste att bygget med Axel Ebbes konsthall inte skulle komma i gång valde man ändå att posera för media med spadar och grushög.

När oppositionen ställde frågor om avtalet med byggherrarna om byggandet av Sjöstaden. Då väljer man att undvika frågor. Först dröjde informationen flera månader om att en av byggherrarna valt att lämna projektet. Vi Socialdemokrater ville ha svar på frågan om andra byggherrar varit tillfrågade med att bilda ett gemensamt bolag. Detta för att kommunen skulle kunna teckna bättre avtal. Därför yrkade vi på återremiss i kommunfullmäktige.

Svaret blev bara att vi skulle lita på styret. Det som presenterades var den enda möjligheten. Annars hade inget avtal funnits. Hur kan man dra denna slutsats om man troligen inte tillfrågat några andra byggherrar? Vi behöver inte veta vilka bolag, endast om de hade tillfrågat andra.

När styret nu efter flera månader upplyser övriga partier om att en stor byggherre har valt att lämna projektet Idrottsstaden så blir vi återigen oroliga.

En total öppenhet mot oppositionen, de föreningar som berörs och kommuninvånarna borde vara en självklarhet kring Idrottsstadens framtid. Eller hur, demokratikommunalrådet?

Vi Socialdemokrater värnar om total insyn och öppenhet, både mot hela politiken och mot kommunens skattebetalare vilka är ägarna till samtliga kommunens tillgångar.

Vad gör styret för att se till så att de långsiktiga projekten verkligen kommer att demokratiskt kunna genomföras?

Vad gör styret för att se till så att man främjar insyn och dialog, för oppositionen och kommunens skattebetalare?

Annons

Vad kommer att hända framöver?

Sven Lindkvist (S)

Annons
Annons
Annons
Annons