Annons

Styret måste ta ansvar för sina misslyckanden

Planerna för Östra ringvägen har fått ännu ett avslag och år av utredning och planering för miljonkostnader har gått om intet. Ännu mer graverande är att detta riskerar att omkullkasta ännu större investeringar, visioner och arbete.
Publicerad 15 juni 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Planerna för Östra ringvägen har fått ännu ett avslag
Planerna för Östra ringvägen har fått ännu ett avslagFoto: Tomas Nyberg

Oavsett vad du som läsare tycker om själva sakfrågan är det rimligt att fråga sig själv – varför blev det så här? Och lika viktigt – vem är ansvarig?

Varför är en komplex fråga som inte kan behandlas i denna text men vem som är ytterst ansvarig är enklare – det är vårt politiska styre.

Annons

”It feels lika a road bump”, ”en mindre försening” eller andra kommentarer som använts för att bemöta detta misslyckande är också allvarligt. Att inte vara självkritisk och ödmjuk inför att ledarskapet i denna fråga har fallerat visar på en bristande respekt inför det förtroende och de skattepengar vårt politiska styre förvaltar.

Att genomdriva ett projekt av denna magnitud är ingen lätt uppgift, det är det ingen som debatterar, oavsett vad man tycker om projektet i fråga. Men att driva processen på ett sådant sätt att alla investeringar som gjorts, alla hus som köpts in och rivits, att bygga ut hamnen, att bilda exploateringsbolag, att driva en fråga som politiskt splittrar vår kommun, att planer som presenteras riskerar att gå om intet för att man ”gamblat” med att tillstånd och att ”sådant kommer lösa sig” – det är inget annat än oacceptabelt.

Inom den ekonomiska vetenskapen pratar man om sunk costfallacy vilket innebär att när någon har investerat tillräckligt mycket pengar, prestige och tid i en fråga så är denna någon benägen att fortsätta kasta bort mer även om slutkostnaden blir orimligt hög eller omöjlig. Känns det igen?

Trelleborgarna arbetar hårt för att ta hand om sig själva, sina familjer och bidrar samtidigt till kommunens skatteintäkter. Tillsammans har vi byggt en kommun där vi stöttar varandra. Det finns mycket vi ska vara stolta över.

Men det är som att vårt politiska styre har låst fast sig så hårt vid sina prestigefyllda projekt att det inte längre verkar spela någon roll vad kostnaden blir. Är det stolthet inför att få lämna ett arv efter sig som driver på detta vansinne? I åratal har våra styrande politiker knutit upp stora delar kommunens utvecklingsprojekt till föreslagen ringväg utan att fullt ut ha koll på att de bakomliggande nödvändiga processerna är verklighetsförankrade.

Hur ska Business Center Trelleborg förverkligas utan Östra ringvägen? Hur ska hamntrafiken hanteras nu när alla externa parter som kan har förkastat ringvägsprojektet? Ska lastbilstrafiken ledas längre genom staden till den framtida östra hamninfarten? Och Sjöstadskvarteren?

Under de senaste fem åren har vi haft ett styre som inte förmår att förverkliga sitt viktigaste projekt. Det går inte längre att skylla på oppositionen eller tidigare styren.

Att kräva ansvarstagande är inget orimligt. Styret har nu visat att de inte förmår att genomföra sina visioner, men inte nog med det. Inte ens när Trafikverket och vårt domstolsväsende säger sitt så försöker de ta in kritiken och revidera. Nej, tvärtom så ska de använda exakt samma planer en gång till och hoppas på att nästa omgång i det juridiska systemet kommer leda till ett annat utfall. Hade samma attityd förekommit i ett vinstdrivande företag hade ledningen fått se sig om efter andra jobb. Men när man använder skattebetalarnas pengar, får man hur många chanser som helst då?

Men det går att revidera, det går att få till en annan ringväg och utveckling av Sjöstaden om vi bara tillåter oss själva att inte låsa in oss vid redan föreslagna lösningar.

Vi kräver att ansvar tas och att det levereras trovärdiga svar för att ett förnyat förtroende ska ges. Kan inte detta göras borde våra styrande politiker ta sitt ansvar och ställa sig frågan – är det dags att ställa sin plats till förfogande?

Vårt Söderslätt, genom Axel Bengtsson, Kya Aall Flood, Tom Magnusson, Maria Böös, Christer Dahlberg, Cecilia Andersson, Fredrik Winge, Emelie Lindsjö, Sven Tilly, Stellan Lindsjö

Annons
Annons
Annons
Annons