Annons

Styret har murat igen alla dörröppningar

Svar till Ann Kajson Carlqvist (M), Mathias Andersson (SD), Erik Lundström (KD) och Henrik Silfverstolpe (L) (den 23 maj).
Publicerad 24 maj 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Styret har effektivt murat igen alla dörröppningar för alla partier utanför styret, skriver Lennart Höckert och Birgitta Almroth (S).
Styret har effektivt murat igen alla dörröppningar för alla partier utanför styret, skriver Lennart Höckert och Birgitta Almroth (S).Foto: BRITTA PEDERSEN / TT

I ett utfall från styret vill man hävda ett par saker om Socialdemokraternas syn på demokrati och därmed på något sätt rättfärdiga sitt eget agerande. Men det blir mycket märkligt.

Styrets representanter säger att Socialdemokraterna tycker att demokratin är i fara för att man inte har tilldelats de arvoderade viceposterna i nämnder och bolag. Grundproblemet är att styret inte vill ha oppositionen i presidierna. Men man vill gärna ha arvodena för sina platser.

Annons

Efter många diskussioner fick man till ett system med insynsplatser för oppositionen. Dessa platser får inga handlingar innan presidiemötena. Det tycker vi inte är demokratiskt.

Socialdemokraterna slogs för att dagordning och handlingar till kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU skulle skickas till alla partierna. Detta har inte genomförts. Det tycker vi inte är demokratiskt.

Styret vill göra gällande att man inte lägger sig i oppositionens nomineringar till platser. Men så var inte fallet i fullmäktige när man tillsatte oppositionens representanter eller i en nämnd när Sverigedemokraterna nominerar en centerpartist till en oppositionsplats. Det tycker vi inte är demokratiskt.

När det gäller tillsättningen av platser i KSAU så har styret en valsamverkan som gör att deras fyra platser delas mellan partierna. Någon sådan valsamverkan finns inte i oppositionen. Därför blir platserna fördelade som de blir.

I valet till kommunstyrelsens arbetsutskott valde Centern dessutom att yrka på att inte tillsätta platserna, vilket vi tolkar som att de inte heller ville sitta med i arbetsutskottet. Vi har också förstått att man från Centern och Vänsterpartiet hade varit nöjda med att få handlingarna så man kunde förbereda sig bättre inför kommunstyrelsen. Men det vill man från styret inte ge dem.

Socialdemokraterna tar gärna denna diskussion med Centern, Vänsterpartiet och Vårt Söderslätt men de har valt att konsekvent inte prata med Socialdemokraterna om de här frågorna. Senast vi ville göra en fördelning med dem, då valde Vårt Söderslätt att göra upp med styret och få deras röster i stället.

När man från styrets sida säger att Socialdemokraterna är odemokratiska får man kanske ställa sig frågan vad kallar man då styrets agerande?

”När man från styrets sida säger att Socialdemokraterna är odemokratiska får man kanske ställa sig frågan vad kallar man då styrets agerande?”
Lennart Höckert och Birgitta Almroth (S)

Man tillsätter fyra kommunalråd. Man ser till så att Centern och Vänsterpartiet inte får tillgång till politisk sekreterare. Man besätter ordförande, viceordförande samt andre viceordförande i alla nämnder. Insynsplatser från oppositionen får inte tillgång till handlingar. Man besätter ordförande och viceordförande i alla bolag. Men man pekar finger på Socialdemokraterna och tycker vi är odemokratiska.

Så nej Socialdemokraterna låser inga dörrar. Styret har däremot effektivt murat igen alla dörröppningar för alla partier utanför styret.

Lennart Höckert (S), oppositionsråd

Birgitta Almroth (S), ordförande Socialdemokraterna Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons