Annons

Strandrensning uteblir

Eric Samuelsson, som ordförande i tekniska nämnden, vägrade svara på en enkel fråga i kommunfullmäktige 23september om strandrensningen.
Debatt • Publicerad 1 oktober 2013
Dåligt rensade stränder är inget nytt för Trelleborgs kustlinje, även om 2013 är sämre än tidigare år, men årets nyhet är tillståndet för Östra stranden, skriver Bertil Larsson. Foto: Privat
Dåligt rensade stränder är inget nytt för Trelleborgs kustlinje, även om 2013 är sämre än tidigare år, men årets nyhet är tillståndet för Östra stranden, skriver Bertil Larsson. Foto: PrivatFoto: Privat

Fråga:

Varför missbrukar tekniska nämnden en av Trelleborgs största naturresurser, nämligen kustlinjen med stränderna, genom att underlåta underhåll i form av rensning?

Annons

I media har Eric Samuelsson uppgett för bekymrade trelleborgare att inget beslut tagits om att inte sköta Östra stranden med strandrensning.

Underlåtenhet att genomföra strandrensning av Östra stranden eller att inkludera den i skötselplan för Trelleborg stränder innebär ett ställningstagande mot skötsel och därmed ett beslut om att låta bli underhåll.

Östra stranden har under 2013 förvandlats från en attraktiv badstrand till en gyttjepöl (se infogad bild), utan att tekniska nämnden rensar bort sörjan. Under flera veckor i juni och juli 2013 är sandstranden ogästvänlig med illaluktande sörja som håller badande borta. Många trelleborgare från väster i Skåre till öster i Beddingestrand har framfört klagomål utan att få klarhet från tekniska nämnden. Tekniske chefen bekräftar att gyttjeansamlingen är den värsta som upplevts och förmodligen beror på yttre påverkan.

Dåligt rensade stränder är inget nytt för Trelleborgs kustlinje, även om 2013 är sämre än tidigare år, men årets nyhet är tillståndet för Östra stranden. Enligt boende längs stranden, som har bott där i över 20 år, så har stranden aldrig sett så här illa ut tidigare.

Den stora förändringen 2013 är att hamnbolaget kraftigt förlängt vågbrytarna till hamnbassängen och därmed skapat förändrade flöden och strömmar. De flesta experter anser att så stora ingrepp i havets naturliga strömmar medför förändringar för kustlinjen och nu börjar vi se de förödande konsekvenserna.

Eric Samuelsson lämnade bara ett svar, bestående av en redogörelse för jordbrukets utsläpp, utan att nämna ett ord om utebliven strandrensning.

Att ordförande så nonchalant underlåter att besvara trelleborgarnas bekymmer visar på en arrogans från Alliansen för den vanlige trelleborgaren.

Nilla Olsson
Bertil LarssonSöderslättspartiet
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons