Annons

Straff för våld i nära relationer

Ingenstans nämns straffnivån för våld i nära relationer i Straffnivåutredningen som kom förra året. Men eftersom offrena är extra utsatta borde straffskalorna utnyttjas fullt ut. Det anser två företrädare för Moderatkvinnorna.
Debatt • Publicerad 2 november 2009

Våld och övergrepp är något av det mest kränkande en människa kan utsättas för. Om det utförs av någon som är närstående är det extra svekfullt.

År 2007 anmäldes närmare 27 000 brott rubricerade som misshandel mot kvinnor, drygt två tredjedelar handlade om misshandel av bekant gärningsperson. Totalt har den anmälda misshandeln mot kvinnor ökat med drygt 30 procent under 2000-talet. I snitt dödas 17 kvinnor om året av sin make, sambo, pojkvän eller före detta sådan.

Annons

Våld i nära relationer förekommer oavsett kultur, ekonomi eller familjekonstellation. Det förekommer bland heterosexuella par, hos samkönade par, mot barn, mot äldre och mot handikappade. Det som förenar våldet karaktär är att förövaren är en närstående person. Någon som gravt sviker sina familjemedlemmar och berövar dem deras källa till trygghet.

I ett värdigt samhälle har alla människor rätt till personlig integritet och trygghet. Alla ska känna att polis och rättsväsendet försvarar de utsatta och att det finns ett skyddsnät för dem som drabbas av våld och övergrepp. Det krävs också ett tydligt regelverk för myndigheter när det gäller bemötandet av personer som lever under hot, förföljelse och dem som lever med skyddad identitet. Ingen ska behöva känna att de blivit övergivna eller lämnade vind för våg av samhället och rättsstaten.

Förra året presenterades Straffnivåutredningen. Dess huvudsakliga uppgift har varit att föreslå ändringar i lagstiftningen som syftar till att åstadkomma en skärpt syn på allvarliga våldsbrott. Förslagen innebär i korthet att:

Straffen för allvarliga våldsbrott skärps, det ska särskilt beaktas om ett brott har inneburit ett allvarligt angrepp på någons liv, hälsa eller trygghet till person.

Straffskalorna för grov misshandel och för utpressning, grovt brott, ändras.

När straffet mäts ut ska rätten ta större hänsyn till om det finns försvårande eller förmildrande omständigheter.

Återfall i brott ska leda till strängare straff på ett mer konsekvent sätt än tidigare.

I rättegången ska åklagaren alltid lägga fram ett fullständigt förslag till påföljd för brottet.

Ingenstans nämns straffnivån för våld i nära relationer. Kanske för att den sortens våld inte alltid går under rubriken allvarliga våldsbrott.

Men eftersom våld i nära relationer är extra svårt för offret anser Moderatkvinnorna att straffskalorna för den formen av brott i första hand måste nyttjas fullt ut. Dessutom vill vi att regeringen när den framöver behandlar straffnivåutredningen tar extra hänsyn till det och därmed särskilt uppmärksammar frågan om våld i nära relationer.

Annons

Ingen våldsutsatt ska behöva känna att de blivit övergivna eller lämnade vind för våg av samhället och rättsstaten.

Magdalena Andersson

ordförande Moderatkvinnorna

Ewa Thalén Finné

styrelseledamot i Moderatkvinnorna och riksdagsledamot södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons